Contemporanul » Lecturi - Despre Cărți » Un maestru al amplelor desfăşurări epice

Un maestru al amplelor desfăşurări epice

(…) Nicolae Breban, născut în 1934, continuă, de la debutul său literar din 1957 şi de la publicarea primului său roman, Francisca, în 1965, să fie o prezenţă de vârf în literatura română contemporană. Încă din anii şaizeci a repurtat succese însemnate cu romanele sale imediat următoare, În absenţa stăpânilor şi Animale bolnave. Chiar de pe atunci, romancierul s‑a dovedit a fi un maestru al amplelor desfăşurări epice, totodată acut problematizatoare, de introspecţie psihologică, întotdeauna şi cu un miez dramatic incitant. Este legat structural de mari clasici ai culturii europene, îndeosebi germane, Goethe şi Nietzsche, Rilke şi Thomas Mann, laolaltă cu Dostoievski – un şir de maeştri pe care şi‑i recunoaşte ca modele oblăduitoare. Nicolae Breban îşi afirmă şi confirmă însă unicitatea exemplară, de autor deopotrivă tradiţional şi modern, încredinţat de menirea scriitorului, în general, a romancierului, cu deosebire, în tumultuosul şi greu încercatul secol al XX‑lea şi printre căutările următorului veac, abia început. De‑a lungul îndelungatei şi fructuoasei sale cariere literare, Nicolae Breban s‑a distins ca autorul unui mare număr de romane ulterioare. În anii şaptezeci‑optzeci, a scris Îngerul de ghips, Bunavestire, Don Juan, Drumul la zid, care au cunoscut, toate, reeditări în original; multe dintre ele fiind publicate şi în traduceri, cu deosebire în franceză, ca şi în alte limbi. Din anii nouăzeci elaborează, între altele, volumele masivei tetralogii Ziua şi noaptea.

Nicolae Breban, recunoscut ca romancier prin vocaţie şi destin, şi‑a exercitat înzestrarea şi în multe alte domenii literare. A scris teatru şi scenariu de film, eseuri şi memorialistică, versuri şi traduceri. Opera sa compune un întreg raft de bibliotecă, e venerată ca una dintre cele mai prestigioase din literatura română.

Autorul atâtor volume a probat, de asemenea, un singular curaj civic, atunci când, la nici doi ani de la alegerea sa, exclusiv pentru merite culturale, ca membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (august 1969), a dezavuat, la Paris, în mod public, regimul Ceauşescu, pentru „tezele” culturale dogmatice din iulie 1971. Cu acel prilej, şi‑a dat şi demisia din funcţia de redactor‑şef al principalei reviste literare autohtone, România literară. El a refuzat, totuşi, exilul şi s‑a întors în România, suportând cu demnitate urmările gesturilor sale de nesupunere în numele unei conştiinţe scriitoriceşti libere: după ce a fost exclus din Comitetul Central, a fost marginalizat şi câţiva ani împiedicat să mai călătorească în străinătate, deşi între timp obţinuse şi cetăţenia germană.

În condiţiile de libertate redobândită, după decembrie 1989, Nicolae Breban a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Numeroaselor premii anterioare i‑a urmat, în 2000, Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este directorul revistei Contemporanul. Activitatea sa publicistică şi editorială rămâne constantă, inclusiv prin numeroase volume inedite. (…)

Bucureşti, 15 decembrie 2006
Ion Ianoşi

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now