Contemporanul » Lecturi - Despre Cărți » Fascinaţia bibliotecii

Fascinaţia bibliotecii

În raftul memoriei care‑i e dedicat se orânduiesc ori, uneori, se neorânduiesc o mulţime de imagini, mai ales cele din anii studenţiei sau ai senectuţii – pe care i‑aş putea numi şi ai maturităţii târzii, dacă o atare formulare mi s‑ar părea mai liniştitoare – atunci când ne‑am regăsit după un deceniu de depărtare, nu de despărţire, în lumina unei prietenii semicentenare. Însă niciuna nu are pregnanţa unui stop‑cadru care subsumează o suită de serigrafii din vremea când eram alumni. Aurel în sala de lectură a căminului Avram Iancu, „bază” a filologilor, folosesc acest termen militar pentru a‑mi aduce aminte că amândoi am trecut prin strunga examenului de admitere în uniforme soldăţeşti, restituiţi după ani buni de cătănie, pedeapsă pentru nevredniciile familiale considerate astfel în viziunea acelor timpuri, lumii civile şi umanioarelor. Fiindcă spaţiului bibliotecii, spaţiului acela dăruit tăcerii şi meditaţiei asupra universurilor de viaţă şi gândire care se întrupau din paginile cărţilor, avea să‑i rămână fidel pentru totdeauna, robit de farmecul şi tainele bucoavnelor şi manuscriselor. Acolo avea să‑şi consume ceasuri şi ceasuri, zile şi zile de existenţă, de acolo avea să‑şi extragă materia proiectelor şi cărţilor sale.

Fiindcă Aurel Sasu era un om de bibliotecă, în sensul înalt al cuvântului, al bibliotecii ca memorie spirituală, nu ca depozit arhivistic. Era, prin natura lui, dar şi printr‑o extraordinară voinţă a devenirii, a supunerii destinului, dăruit cercetării, acolo unde noi, colegii lui, ne lăsam mult mai ades pradă seducţiei alumne şi boemei literare. Ceea ce nu înseamnă că în intelectualul acesta studios, în istoricul literar dăruit marilor proiecte, dicţionarelor de răsunet, ediţiilor impecabil îngrijite, investigaţiilor îndelungate pe urmele unor personalităţi culturale, nu se afla şi un conviv fermecător în compania prietenilor, lipsit de morgă, cu umor, cu o fabuloasă artă de a povesti, de a amesteca cu har realitatea şi imaginaţia, şi sunt convins că, dacă s‑ar fi lăsat prins în mrejele prozei, ar fi fost un remarcabil nuvelist.

A fost căutător de înţelesuri şi de adevăruri şi doar din perspectiva acestora îl interesau lucrurile ascunse sau rătăcite în depozitele bibliotecilor, secvenţe de viaţă aflate, mai degrabă, sub semnul tragicului, al dramaticului decât al picanteriilor şi şuşanelelor. Din această perspectivă i s‑au alcătuit cercetările, opţiunile, prieteniile. Din această perspectivă, aplecarea lui asupra biografiei prelatului şi scriitorului Bartolomeu Valeriu Anania a rodit în pagini spectaculoase de investigaţie istorico‑literară şi de reflecţie, precum acel exemplar dialog „Despre noi şi despre alţii”, dar şi într‑o prietenie închegată în orizontul vieţuirii sub aura transcendenţei.

Distincţia profesorală cu care se înfăţişa lumii şi catedrei era dublată de un dandism discret care‑i singulariza ţinuta fără a‑i afecta discursul, profund în cugetare, elevat şi subtil în limbaj, totul învăluit de o căldură şi o sinceritate cuceritoare.

Făcea parte dintre criticii, nu mulţi la număr, pentru care judecata trece nu doar prin raţiune, ci şi prin inimă, fără să piardă nimic din obiectivitate, iar instrumentele metaforice sunt mai exacte şi mai profitabile decât uscăciunea conceptelor şi canoanelor.

A trăit cu bună-cuviinţă şi cu discreţie, a iubit mai degrabă tăcerea decât ecourile agorei, chiar dacă a ştiut să fie deseori şi un reutabil polemist. A trăit aşa cum s‑a şi stins: cu discreţie, cu demnitate şi curaj. S‑a dus în Câmpiile Elizee să continue cu prietenul lui, Bartolomeu, dialogul despre ei şi despre alţii. Lăsându‑ne, înainte de plecare, o carte dureroasă, o carte tristă: „Cum mor scriitorii români”. Şi învăţându‑ne el însuşi cum se face aceasta.

Horia Bădescu

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now