Contemporanul » Lecturi - Despre Cărți » Ce‑am mai chefuit de Yom Aţmaut!

Ce‑am mai chefuit de Yom Aţmaut!

Yom Haşua, ora de dirigenţie. Ca în fiecare an, diriginta citeşte clasei, cu voce emoţionată, o poveste autentică din acele tragice timpuri. Conştienţi de solemnitatea momentului, elevii ascultă cu evlavie, iar în clasă domneşte o linişte pioasă aidoma celei dintr‑un Templu de Rugăciune… Din fundul sălii însă, se făcură auzite chicote supărătoare. La început reţinute şi sporadice, acestea se înteţiră, turburând atmosfera sobră ce învăluia clasa. Iar în acele clipe de comuniune supremă, profesoara se aştepta din partea elevilor ei – copii deja mari, de clasa a şasea! – la o purtare corespunzătoare..

„Noa!” o apostrofă profesoara pe eleva care chicotea. „Ce‑i cu tine?!”

„Eyal mă face să râd…” răspunse eleva, indicând din cap spre colegul de bancă.

Iarăşi, Eyal!? Gândi profesoara, vădit nemulţumită. Ce se întâmplă acestui copil cuminte care, până nu demult, era unul dintre cei mai silitori şi mai îndrăgiţi elevi din clasă!?

„Eyal!” se adresă acestuia cu glas sever. „Vino şi aşază‑te colea, în banca din faţă!”

Eyal dădu din umeri, ţintindu‑şi privirea în podea. Intuind că nimic nu‑l va convinge să‑şi schimbe atitudinea, profesoara nu insistă. Dar la sfârşitul orei îl luă pe elev la o parte şi, pe un ton reţinut, dar ferm, îi ceru ca, în ziua următoare, să se prezinte la şcoală însoţit de unul dintre părinţi…

Eyal îşi coborî privirea şi răspunse cu glas stins: „Nu‑i nimeni acasă. Părinţii sunt plecaţi şi nu se vor întoarce repede.”

„Şi la cine staţi voi, acum?”, îl întrebă profesoara.

„Eu sunt la bunica Ghila, Lior la ceilalţi bunici” răspunse Eyal, conştient de faptul că ea îl cunoaşte pe fratele său Lior, căruia, nu demult, îi fusese dirigintă.

„Atunci să vină bunica Ghila!”, conchise profesoara.

În dimineaţa următoare bunica se afla în cancelaria şcolii.

Profesoara atacă de îndată subiectul: „Avem probleme cu Eyal…” spuse. „Nimic nu‑l mai aminteşte pe elevul cuminte şi silitor de la începutul anului şcolar. Deranjează la ore… A devenit arţăgos… Iar în timpul recreaţiilor se ceartă cu colegii şi înjură, ba uneori sare chiar şi la bătaie”.

Bunica oftă: „Că grea perioadă îi mai încearcă pe nepoţii mei, acum! Părinţii au înaintat actele pentru divorţ, au pus casa în vânzare şi au părăsit oraşul”.

*

Prima oră de dirigenţie de după Yom Aţmaut… Cu mult entuziasm elevii citesc din caiete compuneri cu tema Cum am petrecut de Yom Aţmaut!

„Limitaţi‑vă la doar câteva rânduri” le ceruse profesoara în ajunul sărbătorii, „cel mult, o jumătate de pagină…”

Şi uite că, acum, toţi copiii vor să‑şi citească compunerile!

…„Bineee…” aprobă profesoara expunerea elevului care tocmai îşi isprăvi lectura. „Şi acum…”

„Citesc eu, doamnă profesoară… Eu…”

„Eu…” „Eu…” „…Ba eu!” „Eu…” se întrec elevii între ei.

„Bineee… Atunci, Boaz!”, hotărî profesoara.

Copilul se ridică în picioare şi începu să citească…

„Am fost cu toţii la Kineret… Adică, întreaga familie. Ne‑am scăldat în apa lacului… Eu am adus o undiţă şi am prins doi peşti. Tata i‑a pus pe gratar, alături de mititei… etc. ”

„Interesant…”, făcu profesoara. „Şi acum să citească…”

„Eu…” „Eu…” „Eu, doamnă profesoară!”… „Eu!”

„Bineee… Atunci, să te auzim şi pe tine!” spuse profesoara, indicând cu degetul spre Tzvika.

Acesta citi: „Părinţii ne‑au luat la prietenii din Cypru – pe mine, pe surioara mea Miriam şi pe frăţiorul cel mic, Ygaal. Prietenii ăştia din Cypru au o fetiţă de vârsta mea. O cheamă Estera… De fapt, Esterica… Ne‑a cântat câteva cântece în limba greacă şi engleză… Ce voce frumoasă mai are şi Esterica asta! Adică…”

„Şi acum, cine mai vrea să ci…?” se adresă clasei profesoara, când Tzvika îşi isprăvi lectura (ultimul cuvânt al profesoarei se pierdu în vacarmul iscat):

„Eu…” „Eu…” „Eu, doamnă profesoară!” „Eu…”

Îl remarcă pe Eyal, care îşi înălţa, timid, braţul, exprimându‑şi astfel dorinţa de a citi compunerea pe care o pregătise. Dar profesoara se prefăcu că nu‑l vede.

„…Şi acum, Maya!”, decise.

„Nici nu vă puteţi închipui ce barbecue a fost la noi acasă! Adică, pe peluza din faţa vilei în care locuim. Au fost mulţi invitaţi. Nu numai din familie, dar şi prieteni… O mulţime de prieteni… Ai părinţilor, desigur! În special asociaţii de afaceri ai tăticului… Doamne, câte limuzine! Aproape că nu mai era loc pentru parcare…”

„Asta iarăşi se laudă cu averea părinţilor!”, îşi spuse profesoara, vădit nemulţumită. „Ce arogantă!”

Enervată, hotărî să întrerupă lectura fetiţei: „Ajunge! Să‑i lăsăm şi pe alţii să citească…”

Iarăşi se porniră vocile din clasă: „Eu…” „Eu…” „Doamnă profesoară… Aici, doamnă profesoară!” „Eu…” „Eu…” „…Ba eu!”

Mâna înălţată a lui Eyal o intriga. Mult şi‑ar mai fi dorit să‑i facă pe plac copilului, dându‑i cuvântul. Dar se temea să nu‑l facă de râs în faţa colegilor. Căci – nu‑i aşa!? – în situaţia în care se afla Eyal, ce‑ar fi putut el scrie, în comparaţie cu ceilalţi colegi, din ale căror povestiri se reflecta numai bucurii de familii unite?!

Hotărî să curme şirul lecturilor. Oricum, ora de dirigenţie se apropia de sfârşit şi mai avea să transmită elevilor câteva comunicări importante…

„De‑acu’ ajunge!”, spuse. „Nu mai e timp… Puneţi caietele pe catedră, iar după ore le voi citi acasă…”

Primul lucru pe care‑l făcu profesoara după ora de clasă a fost să caute caietul lui Eyal…

Şi iată cum a descris acest copil felul în care şi‑a petrecut Ziua Independenţei:

„Tăticu a venit şi ne‑a luat la noi acasă. Eu şi Lior ne‑am jucat cu jucăriile noastre preferate. Am rămas acolo până spre seară. Ce‑am mai chefuit, frate‑meu şi cu mine!”

Note:
Yom Aţmaut (limba ebraică) – Ziua Independenţei – zi sărbătorită de fiecare israelian, care cum poate mai bine.
Yom Haşua (limba ebraică) – Ziua Holocaustului, comemorată exact o săptămână înaintea Zilei Independenţei.
Lacul Kineret, denumit şi Marea Galilei, este unicul lac cu apă dulce din Israel.

Harry Bar‑Shalom

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now