Contemporanul » Lecturi - Despre Cărți » Aura Christi şi Sorin Lavric la Festivalul Internaţional de Carte „Axis Libri”

Aura Christi şi Sorin Lavric la Festivalul Internaţional de Carte „Axis Libri”

Noutăţi editoriale
■ Editura Ideea Europeană, după 15 ani

Aura Christi şi Sorin Lavric la Festivalul Internaţional de Carte „Axis Libri”

Aura Christi şi Sorin Lavric au participat la Festivalul Internaţional de Carte „Axis Libri”, desfăşurat la Galaţi, unde cei doi scriitori au lansat romanul Cercul sălbatic, Ediţia a II-⁠a revăzută şi, respectiv, Glasuri din bolgie. Dezbaterile axate pe aceste cărţi, apărute recent la Editura Ideea Europeană, au fost moderate de scriitorul Zanfir Ilie, director al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” şi iniţiatorul festivalului gălăţean de anvergură europeană, printre personalităţile care au intervenit cu comentarii avizate pe marginea celor doua titluri figurând Theodor Parapiru, A.G. Secară, Catrina Caloian ş.a. În prezenţa unei asistenţe numeroase s-⁠a desfăşurat un spectacol de mare ţinută intelectuală, încheiat cu o lectură din romanul în versuri Geniul inimii de Aura Christi.

Glasuri din bolgie de Sorin Lavric

„Figurile despre care scriu au trecut prin închisorile comuniste sau au suferit sub regimul bolşevic. Unii au crăpat ca victime inocente, alţii au intrat în pielea torţionarilor. Alţii au fost partizani, alţii sfinţi, alţii martiri. Cum universul lor e supus în continuare unei cenzuri draconice din partea supraveghetorilor ideologici ai momentului, la sfârşitul volumului am adăugat un text în care schiţez portretul persecutorilor moderni.” (Sorin Lavric)

Cercul sălbatic, Ediţia a II-⁠a, revăzută, de Aura Christi

 

„Aura Christi posedă numeroase virtuţi. Forţa compoziţiei pe multe planuri. Impactul personal între lecturi bogate şi o viguroasă inventivitate. Mijloace suple de caracterizare. O stilistică adaptată nevoilor expresive.” (Ion Ianoşi)

„Avem în faţă o artistă bogată în imaginaţie, liberă şi stăpână pe propria-⁠i artă, o surprinzătoare mistică modernă pe care o salut din Madrid.” (Héctor Briosos)

„O mistică de halou dostoievskian domină obsedant destinele eroilor din romanul Aurei Christi, Cercul sălbatic. (…) Se vorbeşte mult despre moarte în acest roman. Existenţa însăşi e parcursă sub semnul acesteia.” (Constantin Cubleşan)

„De unde puzderia de fluturi la intrarea pe insula călugărului? Diana şovăi: şi dacă intră cu tupeu pe acest no man’s land şi va fi iarăşi gonită? Oricum călugărul nu se zărea nicăieri. Aerul matinal era revigorant, iarba – deasă, ca pletele Afroditei, născute din apele mării, iar desişul pădurii – tentant; toate laolaltă o îndemnau să facă abstracţie de interdicţia călugărului şi să calce strâmb. Trase adânc aer în piept şi – uitându-⁠se la apele învolburate ale fluviului – păşi pe terenul interzis. Era distrată, iremediabil distrată; dacă ar fi fost mai atentă, dacă şi-⁠ar fi ciulit urechile, s-⁠ar fi oprit la timp.

Fluturii erau viu coloraţi. Şi mestecenii, şi stejarii. Totul o atrăgea, o ademenea, vrăjind-⁠o şi punându-⁠i un fel de ceaţă pe ochii de un albastru imperial. Merse până la capătul promontoriului; arborii, o bună parte din aceştia, curgeau parcă din apele de un gri intens, murdar.” (Aura Christi, Cercul sălbatic)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now