Contemporanul » Evenimente - Lansări » România la cea de-⁠⁠a XXV-⁠⁠a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta

România la cea de-⁠⁠a XXV-⁠⁠a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta

Institutul Cultural Român Budapesta s-⁠⁠a alăturat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din România, organizatorul Standului oficial al României la cea de-⁠⁠a XXV-⁠⁠a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta (Complexul Millenáris, Kis Rókus u. 16-⁠⁠20), printr-⁠⁠o serie de manifestări culturale dedicate literaturii române contemporane. Invitaţii de onoare ai ediţiei din acest an au fost Serbia şi scriitorul Daniel Kehlmann. Festivalul Internaţional de Carte de la Budapesta găzduieşte anual aproximativ 100 autori din 25 de ţări, peste 400 de autori maghiari, oameni de ştiinţă, artişti şi oferă publicului o gamă largă de programe culturale, precum întâlniri cu autorii, sesiuni de autografe, lansări şi prezentări de carte, mese rotunde, concerte, spectacole de teatru, expoziţii şi filme. În acest context, România reprezintă o prezenţă constantă în cadrul acestui important eveniment cultural din capitala Ungariei, în anul 2009 fiind invitata de onoare a acestui festival.

Evenimentele realizate de Institutul Cultural Român Budapesta s-⁠⁠au desfăşurat după următorul program: Vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 16.00, Institutul Cultural Român Budapesta a organizat în parteneriat cu Editura Napkut, din Budapesta, la Standul României (B4) din cadrul Complexului Millenáris, lansarea volumului de poezie Îndoirea luminii, tradus cu sprijinul Institutului Cultural Român, Centrul Naţional al Cărţii – o selecţie de poeme de Nichita Stănescu, urmată de o discuţie cu Zsuzsánna Kiss, traducătoarea volumului. Moderator: Alexandru Goldiş. Translator: Lajos Nagy.

Sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român Budapesta a organizat în parteneriat cu Editura Vince din Budapesta, la Standul României (B4) din cadrul Complexului Millenáris, lansarea romanului Omoară-⁠⁠mă!, de Ana Maria Sandu, în traducerea Gabriellei Koszta, şi un dialog între autoare şi criticul literar Alexandru Goldiş. Translator: Lajos Nagy.

Sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 14.00, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Budapesta, a organizat la Standul României (B4) din cadrul Complexului Millenáris dezbaterea cu tema Intimitate şi Spaţiu public în romanul românesc contemporan, un dialog al autorilor Ana Maria Sandu şi Dan Lungu cu criticul literar Alexandru Goldiş. Moderator: Alexandru Goldiş. Translator: Lajos Nagy.

Sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 16.00, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, în parteneriat cu editura Noran Libro, din Budapesta, a organizat în Sala de Conferinţe Votisky Zsuzsa (etaj 1) din cadrul Complexului Millenáris lansarea volumului Fetiţa care se juca de-⁠⁠a Dumnezeu de Dan Lungu. Cartea a fost prezentată de scriitorul Dragomán György, invitaţi speciali Koszta Gabriella şi Cosma Judit, iar din partea editurii a fost prezent Körössy P. József. Moderator: Alexandru Goldiş. Translator: Lajos Nagy.

Ana Maria Sandu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi cursurile de masterat în literatura română contemporană ale aceleiaşi facultăţi. A debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Paralela 45), tradus în limba franceză în anul 2010, cu titlul L’écorchure. Au urmat romanele Fata din casa vagon (Polirom, 2006), Omoară-⁠⁠mă! (Polirom, 2010) şi Aleargă (Polirom, 2013). A fost invitată la numeroase târguri internaţionale de carte şi a susţinut lecturi publice la Budapesta, Viena, Paris, Berlin, Leipzig, New York. A mai publicat texte în antologiile Cartea cu Bunici, Bookătăria de texte & imagini, Iubire13, Prima dată, Nouvelles de Roumanie, Rumänien heute. Este redactor la Dilema veche.

Alexandru Goldiş este critic şi istoric literar, redactor al revistelor Cultura, Steaua şi Vatra. Doctor în filologie al Universităţii „Babeş-⁠⁠Bolyai” din Cluj, cu o teză despre critica românească postbelică, în prezent este asistent universitar la Facultatea de Litere. A publicat peste 200 de cronici literare şi eseuri, atât în revistele menţionate, cât şi în Bucureştiul cultural, Cuvântul, Echinox, Euphorion, Tribuna, Ziarul de duminică etc. Prezent în volumele colective: Horea Poenar (coord.), Dicţionar Echinox, 2004; Ruxandra Cesereanu (coord.), România înghesuită – cutii de chibrituri, borcane, conserve, 2006; Sanda Cordoş (coord.), Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu, 2009; Al. Cistelecan (coord.), Mircea Ivănescu – 80, 2011; Coordonator al colecţiei Prozoteca a Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now