Contemporanul » Evenimente - Lansări » Rediviva din Milano la Congresul Ecumenic Internaţional de la Mânăstirea Bose

Rediviva din Milano la Congresul Ecumenic Internaţional de la Mânăstirea Bose

Editura românească Rediviva din Milano – Centrul Cultural Italo‑Român – a participat cu un stand de carte la Congresul Ecumenic Internaţional de Spiritualitate Ortodoxă organizat de Mânăstirea Bose din Italia. Între cărţile care se vor regăsi la standul pregătit pentru cei peste 300 de participanţi din toată lumea au fost şi unele dintre publicaţiile Editurii Rediviva, dedicate represiunii religioase din România după instaurarea regimului comunist.

În perioada 4‑6 septembrie 2019 Mănăstirea Bose din Italia a organizat, în colaborare cu Bisericile Ortodoxe, cea de‑a 27‑a ediţie a Simpozionului Internaţional de Spiritualitate Ortodoxă. Manifestarea a reunit reprezentanţi ai mai multor biserici, teologi şi istorici din toată lumea, într‑o nouă ediţie care îşi propune, prin tematică, să aprofundeze sensul vocaţiei umane, dar şi al vocaţiei creştine în Biserică şi în lumea de astăzi. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a fost prezent Înalt Prea Sfinţitul Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La simpozion erau aşteptaţi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxă, Romano‑Catolică, Anglicană şi Reformată, patrologi şi teologi, călugări care vieţuiesc în mănăstirile din Orient şi Occident, filosofi şi scriitori din mai multe ţări.

Simpozionul, care se bucură de o lungă tradiţie, a devenit un punct de referinţă internaţional în privinţa promovării dialogului ecumenic, a studiul tradiţiei Orientului creştin şi al cunoaşterii, de către occidentali, a bogăţiei spiritualităţii ortodoxe.

Comunitatea mănăstirească din Bose a fost fondată în anul 1986 şi este situată în localitatea Magnano, din provincia Biella, având vieţuitori proveniţi din mai multe biserici creştine. Fondatorul comunităţii este Enzo Bianchi, iar din anul 2017 stareţul mănăstirii este pr. Luciano Manicardi. În cadrul mănăstirii funcţionează, începând cu anul 1983, Editura Qiqajon care publică texte de spiritualitate biblică, patristică şi liturgică. Prin manifestările şi simpozioanele organizate anual, mănăstirea Bose a devenit un punct internaţional de referinţă în cadrul dialogului ecumenic şi în special în studiul tradiţiei spirituale a Orientului creştin.

Într‑o perioadă marcată de confuzie şi criză la nivel cultural, politic şi social, simpozionul îşi propune explorarea şi reevaluarea rădăcinilor şi vocaţiei fiecărei persoane, gândită prin prisma unei vieţi echilibrate, împlinite spiritual şi cu deschidere înspre aproapele. În tradiţia biblică, chemarea lui Dumnezeu („Adame, unde eşti?”, Gen. 3,9) este un apel la viaţă, la datoria unei vieţi împlinite prin credinţă. În evanghelie această chemare ia forma unei persoane: Iisus din Nazaret. Iar răspunsul la chemarea lui Dumnezeu se identifică cu urmarea Lui Hristos (cf. Gv. 1, 38). Este minunea întâlnirii omului cu Dumnezeu, începutul unei noi ere istorice.

Lucrările simpozionului au fost deschise de Enzo Bianchi, fondator al mănăstirii Bose şi preşedinte al comitetului de organizare, cu o conferinţă despre vocaţia spirituală a omului. În cadrul manifestării au fost organizate mai multe secţiuni pe o serie de tematici specifice: secţiunea biblică, dedicată vocaţiei profetice şi creştine de astăzi, unde au participat: Arsenie Sokov din Damasc, John Fotopoulos, Notre Dame; Arsenij Sokolov – Damasc; John Fotopoulus, Notre Dame; secţiunea teologică dedicată darurilor poporului lui Dumnezeu şi rolului femeii (Bassam Nassif, Balamand; Julija Vidović, Paris; Despina Prassas, Providence), secţiunii dedicată vieţii în Hristos cu participarea mitropolitului Ilarion de Volokolamsk – Moscova şi IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi mitropolitului Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Manifestarea a cuprins şi o secţiune dedicată frumuseţii spiritualităţii creştine cu argumente privind: viaţa monastică în Orient şi Occident astăzi, mărturisirea creştină astăzi, vocaţia creştină în cadrul cetăţii, unde au intervenit mai mulţi relatori: Sebastian Brock din Oxford, Peter Bouteneff – Crestwood, New York, Stephen Headlev din Vezelay, mitropolitul Silvestr de Bilohorod, Michel Van Parys de la Chevetogne, Porfirie din Zagreb, Nektarios din Argolide, Angaelos din Londra, mitropolitul Silivestru din Bilohorod, John Behr, Crestwood – New York, Christos Yannaras din Atena, Atenagora Fasiolo, Montaner, Aristotle Papanikolau din New York.

Viaţa în Hristos este adevărata cale pentru o viaţă împlinită a omului, o nădejde sădită în inima a tot ceea ce este creat de Dumnezeu.

Manifestarea de la mănăstirea Bose s‑a bucurat şi de prezenţa a numeroase delegaţii ale bisericilor: din partea patriarhiei ecumenice din Constantinopol au participat: arihiepiscopul Jov al Telmesossului şi arhimadritul Atenagora Fasiolo; din partea patriarhiei Alexandriei şi întregii Africi: mitropolitul Serafim de Zimbauer şi Angola; din partea patriarhiei Antiohiei a fost prezent pr. Aleksej Dikarev. Delegaţia din partea Patriarhiei din Moscova a fost compusă din: mitropolitul Ilarion şi egumenul Arsenij Sokolov. Din partea Biserici Ortodoxe din Ucraina a fost prezent episcopul Viktor di Baryshevka, iar din cea a Serbiei de episcopul Isihije de Mohac şi mitropolitul Porfirie al Zagrebului şi Liublianei. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat mitropolitul Andrei Andreicuţ. Din partea Patriarhiei din Georgia au participat mitropoliţii Nikolosidi Akhalkalaki şi Danieli Sačkhere. Din partea Bisericii ortodoxe din Grecia: Ioannis Thermopyli şi Nektarios din Argolide; din partea Bisericii ortodoxe bulgare: Stefan Palikarov; din partea bisericii din Albania episcopul Asti. Din partea bisericii ortodoxe din America – episcopii din Pittsburgh şi Dallas: Melchisedek şi Alexander. Au mai participat reprezentanţi ai bisericii copte, armene etc.

La lucrările congresului au participat episcopi ai Bisericii romano‑catolice: Roberto Farinella, episcop al zonei, arhiepiscopul Piero Marini, preşedinte al comitetului pontifical pentru congresele internaţionale, Antonio Mennini, nunţiu apostolic pe langă Secretariatul de Stat al Sanctităţii sale, Papa Francesco, Marco Arnolfo din Vercelli, Derio Olivero din Pinerolo, Luigi Bettazzi, episcop emerit din Ivrea. Au participat la lucrări: Andrea Palmieri, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru promovarea unităţii creştine, p. Hyacinthe Destivelle şi p. Jaromir Zadrapa, al aceluiaşi Consiliu; don Giuliano Savina, director al Biroului naţional pentru ecumenism şi dialog intereligios, dr. Alexander Paklin, vice/ambasador al Federaţiei ruse de pe lângă Sfântul Scaun.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now