Contemporanul » Evenimente - Lansări » Participarea României ca țară invitată de onoare la Leipziger Buchmesse, un succes!

Participarea României ca țară invitată de onoare la Leipziger Buchmesse, un succes!

Eveniment: România europeană, România culturală, România noastră

Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unul dintre cele mai mari din lume, şi-⁠a deschis porţile în data de 15 martie 2018. În deschidere au vorbit, în faţa unui numeros public interesat de ceea ce are România de oferit din punct de vedere cultural, secretarul de stat Alexandru Oprean, care a transmis mesajul Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, Oliver Zille, directorul Târgului, scriitorul Norman Manea, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-⁠Klodt, şi poetul Mircea Dinescu. „Cu ocazia acestui eveniment, în Anul Centenarului Marii Uniri, îmi doresc să vorbim mai mult despre ceea ce trebuie să fie cu adevărat România europeană, România culturală, România noastră, a tuturor, ca proiect naţional. Poate, mai mult ca niciodată, suntem datori nu doar să privim cu atenţie realităţile culturii româneşti, dar să şi înţelegem că Anul Centenarului Marii Uniri ne oferă ocazia unui nou start, ocazia de a celebra cultura în integralitatea expresiilor sale. Târgul de la Leipzig este una dintre acele ocazii, pe care le avem pentru a demonstra că diversitatea manifestărilor noastre culturale reprezintă o sursă de neratat pentru dezvoltarea societăţii româneşti”, a transmis ministrul George Ivaşcu.

„Îmi exprim solidaritatea nu doar cu prezenţa României la Leipzig şi în acest cadru festiv, ci şi solidaritatea cu prezenţa României în conştiinţa europeană, mondială, care în ziua de astăzi este destul de precară. De aceea, chiar aici la Leipzig, trebuie să facem toate eforturile pentru a schimba această percepţie. Îi doresc României multe succese în aceste patru zile şi îmi doresc ca literatura română, cărţile prezentate aici, să rămână mult timp în conştiinţa cititorilor germani”, a declarat Oliver Zille.

Pentru cele patru zile de târg, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, alături de partenerii săi, a pregătit peste 60 de evenimente şi a adus în faţa cititorilor germani nu mai puţin de 40 de autori români. Programul României la Târgul de Carte de la Leipzig din acest an a avut în centru numărul impresionant de titluri traduse recent – peste 30 – în limba germană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român, cărora li se alătură peste 15 titluri care tematizează spaţiul românesc, în cele mai diferite forme.

Prezenţa ţării noastre a fost unanim apreciată ca un succes. Mii de vizitatori au participat la peste 60 de evenimente şi s-⁠au putut întâlni cu peste 40 de autori români, atât la standul naţional, cât şi în diferite spaţii din Leipzig, în cadrul unor evenimente organizate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) şi partenerii săi.

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente a fost spectacolul literar-⁠muzical cu tema „Grenze in der Tasche / Graniţa-⁠n raniţă”, ce le-⁠a reunit pe laureata Nobelului literar, scriitoarea de origine română Herta Müller, şi pe cunoscuta artistă Ada Milea. Sălile s-⁠au dovedit a fi neîncăpătoare şi la seara de proză de la Schauspiel Leipzig şi la cea de poezie de la Galerie KUB, iar dialogul lui Mircea Cărtărescu cu scriitorul german de origine iraniană Navid Kermani a blocat timp de o oră culoarele din jurul standului Forum OstSüdOst.

Publicul german s-⁠a bucurat şi de muzică românească, la concertele oferite de Saşa Liviu Stoianovici/ Balkan Taksim şi Subcarpaţi. Cei din urmă au concertat în cadrul evenimentului intitulat Balkan Nacht, desfăşurat la UT Connewitz. Alte momente care s-⁠au bucurat de o atenţie sporită din partea publicului german au fost dialogul lui Norman Manea cu Michael Krüger şi dezbaterea „Bucureştiul are forma creierului meu”, despre Capitala României ca temă/ model al inspiraţiei şi al imaginaţiei în literatura română contemporană, la care au participat Mircea Cărtărescu, Lavinia Branişte, Filip Florian, Gabriela Adameşteanu şi Bogdan Alexandru Stănescu.

Evenimentele desfăşurate la Târgul de la Leipzig au fost amplu reflectate în presa germană, prin zeci de articole de presă şi reportaje radio şi TV, prin transmisii în direct pe ARTE ale unor interviuri cu scriitorii români: Florin Lăzărescu, Gabriela Adameşteanu şi Varujan Vosganian, culminând cu difuzarea în prime-⁠time la principalul jurnal de ştiri german, Heute Journal de la ZDF, în 16 martie, a unui reportaj despre România şi literatura română.

La această ediţie a Târgului de la Leipzig, MCIN şi partenerii săi i-⁠au invitat pe scriitorii Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Varujan Vosganian, Filip Florian, Cătălin Mihuleac, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu, Doina Ruşti, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Andrei Cornea, Cătălin Mihuleac, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, Emil Hurezeanu, Florin Lăzărescu, Gabriela Adameşteanu, Ioana Nicolaie, Iulian Tănase, Lavinia Branişte, Matei Vişniec, Nicolae Prelipceanu, Radu Găvan, Claudiu M. Florian, Aura Christi, Robert Şerban, Teodor Dună, Adela Greceanu, Bogdan Coşa, Gheorghe Iacob. Acestora li s-⁠au alăturat scriitori de limbă germană cu origini româneşti, precum Herta Müller, Cătălin Dorian Florescu, Jan Cornelius, Dana Grigorcea, Iris Wolff, Rodica Drăghincescu, Carmen Francesca Banciu şi Traian Pop. (MCIC)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now