Contemporanul » Evenimente - Lansări » Liliana Ţuroiu: „O seară magnifică, în care muzica şi diplomaţia culturală au fost ambasadori ai României”

Liliana Ţuroiu: „O seară magnifică, în care muzica şi diplomaţia culturală au fost ambasadori ai României”

Evenimente culturale • Institutul Cultural Român

Liliana Ţuroiu:
„O seară magnifică, în care muzica şi diplomaţia culturală au fost ambasadori ai României”

Pianistul şi compozitorul italian Stefano Bollani a fost ovaţionat la scenă deschisă la Ateneul Român de un public impresionat de spectacolul de excepţie organizat de Institutul Cultural Român şi de surpriza oferită de marele artist cu această ocazie: un melanj inedit de improvizaţii la pian pe teme de folclor românesc. Muzica şi diplomaţia culturală au reprezentat chintesenţa unei seri unice. Concertul se înscrie în seria evenimentelor dedicate de ICR Marii Uniri, spectacolul fiind inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, care a avut loc la Bucureşti în perioada 27-⁠28 august 2018.

Artistul italian a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziţie – „Concerto Azzurro” pentru pian şi orchestră, cântat în premieră în România, iar în a doua parte a serii publicul a ascultat faimoasa „Rhapsody in Blue” de George Gershwin.

În ovaţiile spectatorilor, Stefano Bollani a improvizat la pian teme inspirate din folclorul românesc, printre care „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, cunoscut graţie interpretării inconfundabile a Mariei Tănase, dar şi din „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici, „Hora Staccato” de Grigoraş Dinicu sau „Reality” de Vladimir Cosma. „Sunt onorat să răspund invitaţiei Institutului Cultural Român. Pentru partea de improvizaţii am studiat muzica românească timp de câteva luni şi am ales să cânt ceea ce m-⁠a inspirat cel mai mult din tot ceea ce am ascultat. Aveţi o muzică şi o cultură cu adevărat extraordinare. Enescu şi Lipatti sunt modele pentru orice muzician din această lume”, a spus, după concert, artistul Stefano Bollani.

„Suntem onoraţi să aplaudăm pe această scenă, într-⁠un edificiu emblematic, un compozitor şi un pianist italian, alături de o orchestră românească extraordinară, sub bagheta maestrului Iosif Ion Prunner. A fost o seară magnifică la Ateneul Român, am asistat la un dialog muzical de excepţie, în care am înţeles că, prin muzică şi diplomaţie culturală, pot fi depăşite orice fel de graniţe”, a subliniat doamna Liliana Ţuroiu, adăugând faptul că evenimentul de la Ateneul Român, susţinut de Stefano Bollani, sub egida anului Centenar, are valoarea unui memento: „1918 a fost, pentru românii din provinciile istorice unite cu ţara, momentul dobândirii unei libertăţi fundamentale – libertatea de a-⁠şi trăi plenar identitatea naţională. O identitate care nu exclude, ci se nutreşte din proximităţile ei culturale europene”.

„Concerto Azzuro a fost compus de Stefano în 2017. E prima dată când a introdus tobele în acest concert, deci, varianta aceasta de concert a fost interpretată în premieră în România. Suntem încântaţi că suntem aici”, a declarat percuţionistul italian Bernardo Guerra.

Noi, ca diplomaţi, avem încredere în ICR, încercăm să reprezentăm bine ţara, aşa cum Institutul Cultural Roman o face. Cred că întotdeauna legătura dintre diplomaţie şi artă a dus la cele mai bune rezultate. Din acest punct de vedere nu numai eu, personal, în calitate de ambasador la UNESCO, dar cred că şi toţi colegii mei, cei din relaţiile multilaterale sau bilaterale, au găsit în ICR partenerul ideal. Toate înţelegerile mai ascunse, mai camuflate sau directe au nevoie şi de o latură artistică. Şi, în general, în istorie vă pot spune că, timp de secole, după marile conferinţe urma inevitabil un moment cultural. Arta şi diplomaţia sunt parte din istoria continentului european, a civilizaţiei din care şi noi facem parte, drept care şi acest concert din această seară ne bucură pe noi toţi şi evident o să ne întâlnim cu ICR-⁠ul şi în ţările în care suntem noi la lucru”, a subliniat Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

„Felicit Institutul Cultural Român pentru organizarea acestui eveniment special care aduce împreună atât artişti români, cât şi artişti de valoare internaţională. Cred că este un eveniment foarte important care marchează Ziua diplomaţiei române. Cred ca diplomaţia politică împreună cu diplomaţia culturală nu pot decât să fie o încununare a Centenarului pe care România îl sărbătoreşte în acest an şi, în pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, este un moment foarte important”, a precizat Corina Creţu, Comisar European pentru Politici Regionale.

„Stefano Bollani a fost un adevărat ambasador cultural, pe scena Ateneului. Artistul a avut momente în care a vorbit, prin muzica sa, un limbaj pur românesc. ICR trebuie felicitat pentru această iniţiativă de înaltă ţinută culturală“, a spus soprana Felicia Filip.

„Stefano Bollani se impune printr-⁠un nonconformism clasic, fiind un muzician complex şi original. El este şi un excelent pianist, care are la bază o formaţie clasică, şi acest lucru se vede în concepţia sa muzicală de jazz simfonic. E o bucurie să găzduim, pe scena Ateneului, Concerto Azzurro, cântat în premieră în România“, a subliniat dirijorul Iosif Ion Prunner.

„O seară absolut de excepţie, cu un entuziasm şi cu un spirit pozitiv debordant şi molipsitor extraordinar, de o calitate artistică fără egal. Felicitări pentru concertul în sine, pentru proiectul organizat de ICR, dar, mai ales, pentru ideea de a-⁠l convinge să cânte, să interpreteze piese româneşti. Faptul că va merge în lume cu acest repertoriu este un câştig care e de neegalat. Felicitări încă o dată tuturor!”, a punctat Sandra Pralong, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială.

„În ultima vreme, ICR ne-⁠a oferit evenimente inedite. De această dată, un muzician, un entertainer, artist complex italian, Stefano Bollani, care a ştiut să facă spectacol pe scenă şi să-⁠şi atragă publicul. De remarcat că, pe lângă compoziţiile proprii şi clasicul «Rhapsody in blue», a cântat şi improvizaţii pe teme româneşti care se pare că i-⁠au plăcut foarte mult. Aceste improvizaţii vor fi duse mai departe în turneul său, ceea ce este într-⁠adevăr un câştig pentru diplomaţia culturală românească”, a declarat Gilda Lazăr.

„Desfăşurarea acestui eveniment de înaltă ţinută culturală pe scena Filarmonicii «George Enescu», una din instituţiile fundamentale ale culturii naţionale, care în 2018 aniversează 150 de ani de la înfiinţare, în acest an în care se sărbătoresc 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-⁠simbol ale culturii naţionale, capătă o semnificaţie aparte”, a subliniat Iuliana Tudor, amfitrionul serii.

Alături de publicul meloman, la concert au participat numeroase personalităţi din lumea culturală şi diplomatică, printre aceştia numărându-⁠se acadamicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, academicianul Eugen Simion, Florentina Niţu, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Marinela Ţepuş, director al Teatrului „Nottara“, istoricul Georgeta Filitti, academician Maya Simionescu, Manuela şi Răsvan Cernat, Felicia Filip, Cristian Mihăilescu, Daniela Nane, Marin Cazacu, Nicolas Simion, Bujor T. Rîpeanu, compozitorul Marcel Spinei, Aura Christi, Silvia Colfescu.

De asemenea, au fost prezenţi E.S. Domnul Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Spaniei, E.S. Domnul Derek Feely, ambasadorul Irlandei, E.S. Doamna Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Portugalia, E.S. Doamna Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, E.S. Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Corina Creţu, Comisar European pentru Politici Regionale, E.S. Domnul Gabriel Şopandă, ambasadorul României în Republica Turcia, domnul Mihail Bujor Sion, însărcinat cu afaceri în Republica Filipine, E.S. Domnul Ion Gâlea, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Bulgaria, Andrei Ţărnea,Comisar General în România al Sezonului România-⁠Franţa, înalţi funcţionari ONU, doamna Gabriela Creţu, senator, doamna Sandra Pralong, consilier de stat, Administraţia Prezidenţială, domnul Ioniţă Cosmin Constantin, gerant interimar al României la Sankt Petresburg, domnul Ezio Perraro, director la Institutul Italian de Cultură Bucureşti, Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhidiecezei romano-⁠catolice de Bucureşti, Irina Sanda Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

La finalul concertului, preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu, le-⁠a înmânat artistului Stefano Bollani şi dirijorului Iosif Ion Prunner Distincţii de Onoare din partea Institutului Cultural Român, oferind artistului italian şi o lucrare semnată de sculptorul român Dan Băncilă. (Biroul de presă ICR)

Expoziţia „Înveşmântare” a artistului Gheorghe Ilea, vernisată la Galeria Romană

Galeria Romană, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a vernisat expoziţia „Înveşmântare” semnată de artistul Gheorghe Ilea. Expoziţia, al cărei curator este Vladimir Bulat, reprezintă summa gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepţiilor sale despre rolul, funcţia şi limitele picturii.

„Înveşmântare” este un remember şi o meditaţie totodată asupra a ceea ce înseamnă în existenţa umană hainele, veşmântul, înţolirea – elemente care trimit la memoria sau uitarea noastră.

Gheorghe Ilea propune un inventar restrâns al unui univers intim, despre care spune: „Am întâlnit destul de des, în Vechiul şi în Noul Testament, termeni referitori la haină şi la îmbrăcare. Nu e vorba de ţesătura în sine, ci de o stare interioară care răzbate afară. Respectând anumite valori, acestea te îmbracă ca o haină. «Haina» e o temă care mă preocupă demult. Pe lângă hainele propriu-⁠zise, cuvintele te mângâie şi tot ele te pot răni. Prezenţa unei fiinţe dragi te protejează ca un veşmânt”.

În comparaţie cu alte proiecte ale artistului, expoziţia „Înveşmântare” aduce în prim-⁠plan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite din perioada 2009-⁠2018.

Biografie Gheorghe Ilea
Născut la 1 noiembrie 1958, în satul Bucea, judeţul Cluj, Gheorghe Ilea a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-⁠Napoca.

Întreaga creaţie a artistului este în mod intrinsec legată de universul rural, familia şi istoria locului în care s-⁠a născut. În lucrările sale, el practică un meta-⁠discurs asupra micro-⁠istoriei, a lucrurilor şi a faptelor, dintr-⁠un areal restrâns, dar bogat şi ofertant la nivelul imaginii.

De-⁠a lungul timpului, a realizat numeroase expoziţii personale, atât în ţară, cât şi în străinătate. Gheorghe Ilea a fost propus pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneţia în anul 2009.

Printre expoziţiile sale se numără: „Fânul” (1999, Artexpo, Bucureşti, 2000, Muzeul de artă din Cluj); „Ciucea – Gălpaia” (2012, faţada Fabricii de pensule, Cluj, proiect al Galeriei Plan B); „Tronicart – 1300” (2012, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti), „Povestea mutării” (2014, Galeria Plan B, Cluj).

În palmaresul lui Gheorghe Ilea intră şi câteva premii importante: în 1987 a primit Bursa Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Pictură; în 1993 a primit premiul Bienalei de Gravură „Iosif Iser” de la Ploieşti; în 1994 – Premiul la Expoziţia 010101 organizată de Centrul SOROS pentru artă contemporană, la Bucureşti; iar în 1994 – Premiul Fundaţiei Artexpo, Bucureşti.

A participat la numeroase expoziţii de grup în străinătate, printre care Stadt – Germania, Sofia – Bulgaria, Budapesta – Ungaria, Debrecen – Ungaria, Paris – Franţa, Chişinău – Moldova, Gellen – Olanda, Viena – Austria şi Berlin – Germania.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now