Contemporanul » Evenimente - Lansări » În apărarea libertăţii Cuvântului. Scrisoare deschisă către CNCD

În apărarea libertăţii Cuvântului. Scrisoare deschisă către CNCD

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susţinut de academicieni, scriitori, medici, artişti şi jurnalişti în cazul acuzaţiilor de „discriminare”

dl Vasile Bănescu”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost reclamat de două organizaţii non-⁠guvernamentale la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce acesta a declarat că, statistic vorbind, multe dintre mamele minore aparţin etniei rome.

Într-⁠o scrisoare deschisă adresată Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, o serie de academicieni, medici, artişti, scriitori sau jurnalişti cer „încetarea imediată a acţiunilor îndreptate împotriva dlui Vasile Bănescu, un om de o decenţă, civilitate şi o probitate intelectuală ireproşabile”. Semnatarii, în frunte cu preşedintele Academiei Române, prof. Ioan-⁠Aurel Pop, denunţă „linşajul mediatic şi instituţional la care este supus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane, dl Vasile Bănescu”.

„Este un atac la adresa libertăţii de exprimare”, consideră semnatarii scrisorii. Printre semnatarii scrisorii se găsesc nume precum Acad. Ioan-⁠Aurel Pop, Ana Blandiana, Dan Puric, acad. Sorin Dumitrescu, istoricul Marius Oprea, scriitorul Varujan Vosganian, Lamia Beligan, Manuela Hărăbor, criticul Alex Ştefănescu şi mulţi alţii. Lista rămâne deschisă.

Iată textul scrisorii deschise:

Vasile Bănescu a fost convocat la Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării pentru două reclamaţii: una în care este acuzat că a prezentat date statistice cu privire la natalitatea mai ridicată în rândul adolescentelor aparţinând minorităţii rome, date susţinute de studii sociologice şi de rapoarte ale unor organizaţii precum UNICEF şi Salvaţi Copii, iar în cealaltă că a parafrazat un citat din marele romancier Victor Hugo, citat care ar fi ofensat unele sensibilităţi.

Faptul că CNCD a apreciat drept întemeiate aceste reclamaţii reprezintă un grav atac la adresa libertăţii de exprimare. Cu atât mai mult cu cât afirmaţiile dlui Vasile Bănescu privesc valori esenţiale ale vieţii şi culturii creştine, respectiv familia şi educaţia. A apăra aceste valori reprezintă, deci, în opinia respectivei instituţii, un act de discriminare, dar în esenţă reprezintă o extindere abuzivă a înţelesului discriminării pozitive, faţă de care CNCD se arată atât de ataşat.

Ca exemplu, într-⁠un interviu recent, dl Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, a atacat virulent şi fără să fie întrebat iniţiativa de revizuire a Constituţiei, pentru clarificarea definirii Căsătoriei. Şi a făcut-⁠o acuzând, în mod fals, această iniţiativă, pe motiv că ar propune o definire restrictivă a familiei şi apoi lansând public un alt neadevăr, anume că, din punct de vedere juridic, această iniţiativă nu ar avea nici un efect.

Întrebat, apoi, explicit despre declaraţiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu privind „familia naturală”, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării afirmă: „Este mult mai grav să vorbeşti de familia «naturală» decât de familia «tradiţională». Asta înseamnă că ceilalţi nu sunt naturali. Or, declaraţia asta venind din partea purtătorului de cuvânt al principalului cult din România (BOR) este foarte gravă”. În mod vădit, aici este vorba de o antepronunţare a preşedintelui CNCD, ceea ce înseamnă că verdictul în ceea ce a devenit, din nefericire, „cazul Bănescu” a fost deja hotărât.

Cu toate acestea, doar câteva minute mai târziu, preşedintele CNCD afirmă din nou că „în ceea ce priveşte dogma religioasă sau credinţele religioase aici există o libertate, mai ales (sic!) dacă vine din partea reprezentanţilor unor culte sau a unui cult”. Reamintim că dl. Vasile Bănescu este purtător de cuvânt al Patriarhiei Române şi a făcut afirmaţii în perfectă concordanţă cu teologia morală şi cu dogma creştină, arătând că familia este naturală numai dacă este întemeiată pe Căsătoria între un bărbat şi o femeie. Ignorând tocmai propriile afirmaţii, preşedintele CNCD vine şi spune că este inacceptabil ca astfel de opinii să fie exprimate în spaţiul public.

Cu alte cuvinte, dl. Asztalos interzice exprimarea concepţiei creştine în spaţiul public, ceea ce ridică întrebări asupra scării de valori a d-⁠lui Asztalos, care are în mod vădit, printr-⁠o asemenea susţinere, o evidentă componentă contrară spiritului creştin al societăţii româneşti. Comportamentul instituţional al dlui Csaba Asztalos este unul angajat şi militant, ceea ce poate fi înţeles, dar nu şi când preşedintele CNCD discriminează el însuşi, împotriva spiritului legilor şi Constituţiei României, majoritatea populaţiei României.

Solicităm, prin această scrisoare:
– scuze publice faţă de peste cele trei milioane de cetăţeni ai României care au semnat demersul de susţinere a clarificării definiţiei Căsătoriei în Constituţie;
– încetarea imediată a acţiunilor îndreptate împotriva d-⁠lui Vasile Bănescu, un om de o decenţă, civilitate şi o probitate intelectuală ireproşabile.

Semnează:

Acad. Sorin Dumitrescu, pictor; Alex Ştefănescu, critic literar, Acad. Ioan-⁠Aurel Pop, istoric, Rector al Universităţii Babeş-⁠Bolyai, Cluj-⁠Napoca, Doru Albu, prof. univ. dr, preşedintele Senatului Universităţii de Artă, Iaşi, Florin Pintescu, Doctor în istorie, conf. univ., prodecan al Facultăţii de Istorie, Univ. Suceava, Ana Blandiana, poet, scriitor, Dan Puric, actor; Marius Oprea, istoric, scriitor, publicist, Varujan Vosganian, scriitor, Manuela Hărăbor, actriţă, Daniel Gheorghe, istoric, deputat, Dan Chitic, avocat; Anton Robu, preot catolic, San Remo, Italia; Costion Nicolescu, eseist, Silvia Radu, artist plastic; Horia Paştina, pictor, profesor UNARTE Bucureşti; Lamia Beligan, actriţă TNB; Bogdan Voiculescu, Doctor în medicină, prof. UMF „Carol Davila” Bucureşti; Theodor Ionescu, Doctor în medicină, medic primar ortoped; Laurenţiu Gheorghe, asist. universitar, Facultatea de Filosofie, Univ. Bucureşti; Vasile Astărăstoae, ex rector UMF Iaşi, ex Preşedinte al Colegiului Medicilor din România; Vasile Isan, ex Rector al Univ. Alexandru Ioan Cuza, Iaşi; Virgiliu Gheorghe, biofizician; Răzvan Constantinescu, medic primar IGH Iaşi; Mariana-⁠Alexandra Tudorie, medic, Portugalia; Magda Catone, actriţă TNB; Afrodita Androne, actriţă TNB; Cristian Iacob, actor Teatrul Mic; Tomi Cristin, actor TNB; Grigore L. Culian, editor New York Magazin, New York; Alexandru Petria, scriitor; Ileana Olteanu, actriţă TNB; Dan Ionuţ Bălan, inginer, Grenoble, Franţa; Ana Petrache, Doctor în ştiinţe politice şi cercetător, Universitatea Bucureşti; Marina Dumitrescu, jurnalist; Mircea Puşcaşu, medic; Gabriel Bintia, economist, Suedia; Răzvan Vastea, economist; Cătălin Vasile, inginer; Florina Pîrjol, Doctor în filologie, asistent Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti; Valeriu Gavrilovici, Doctor in medicină, chirurg; Mircea Morar, profesor; Dana Foianu, medic veterinary; Ionel Foianu, inginer; Mihaela Ivaşcu, economist şi manager; Andra Botezatu, inginer construcţii civile; Adrian Botezatu, inginer construcţii civile; Constantin Arsene, medic veterinar; Răzvan Vasile, medic veterinar; Ana Maria Pastor, medic rezident; Oana Arsene, inginer biotehnolog; Elena Cristina Popa, economist; Ionela Vasile, economist; Bogdan Stanciu, inginer; Mihai Şomănescu, economist; Anda-⁠Irina Sturza, Doctor în filosofie, profesor; Andrei Dîrlău, scriitor, Doctor în teologie; Silvia Ionescu Goga, medic primar oncolog; Sorin Lavric, scriitor; George Vrana, avocat; Bogdan Mărculescu, avocat; Emilia Pop Paştina, pictor; Delia Voicu, cercetător Institutul Diplomatic Român; Sorina Costina, medic oftalmolog; Bogdan Duca, Doctor în teologie, cercetător; Radu Ştefănescu, cercetator în medicină; Armand Calotă, actor TNB; Ovidiu Cuncea, actor; Peter Costea, avocat, Texas, USA; Sorin Costina, medic chirurg; Lucia Gavrilescu, economist; Victor Ioan Dochia, producator tv; Gabriela Iacob, actor Teatrul Mic; Nicoleta Pintilie, profesor, Iaşi; Marcel Balatchi, avocat; Ioan Scripcariuc, Doctor in istorie; Adrian Nicolae Rusu, artist plastic, iconar; Constantin Barariu, inginer; Marius Cîrneală, artist visual; Mihaela Mihordea, medic; Ramona Caziuc, medic; Cătălina Gavrilovici, medic; Corina Lazăr, medic; Rafael Udrişte, jurnalist; Marcel Bărbătei, jurnalist, Silvan Găvenea, avocat; Octavian Gordon, teolog, profesor universitar; Zoe Rădulescu, profesor, fost deţinut politic; Eugen Sechila, militar; Elena Sechila, psiholog; Dan Cârlea, psiholog, scriitor; Horia Ţigănuş, artist plastic; Vasile Postolachi, profesor; Eugen Tănăsescu, preot, jurnalist; Aureliu Surulescu, actor; Horaţiu Şerb, întreprinzător; Andrei Manea, Antreprenor, MBA; Dan Tănasă, jurnalist; Paul Hitter, pictor; Ciprian Nastasiu, avocat; Dr Stefan Bedereag, medic primar; Cristina Diţoiu, psiholog, sociology; Maia Maironi, designer; Andrei Gabriel Adrian, profesor, preot; Tiberiu Popescu, economist; Dragoş Geamănă, psiholog; Matei Dobrovie, jurnalist; Antonio Andruşceac, asistent social,Teolog; Şerban Laurenţiu Anghel, jurist; Ioana Emanuela Hagiu, artist plastic; Gârba Eugenia, subinginer; Andrei Rînea, programator; Cornelius Florin Stoica, jurnalist, teolog; Constantin Silviu Nedelcu, jurnalist, teolog; Vasile Nederiţă, jurnalist, teolog; Valeriu Florin Stan, jurnalist, teolog; Badea Ionuţ, liber profesionist; Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, cineaste; Cătălin Sturza, doctor în filologie şi publicist; Iulian Capsali, regizor, publicist, Octavian Gordon, teolog, profesor universitar, Zoe Rădulescu, profesor, fost deţinut politic, Horia Ţigănuş, artist; Paul Hitter, artist; Aura Christi, poet, scriitor; Marilena Rotaru, jurnalist, cineast; Dan Tănasă, jurnalist; Matei Dobrovie, jurnalist; Aureliu Surulescu, actor, Andrei Gabriel Adrian, profesor, preot; Tiberiu Popescu, economist; Dragoş Geamănă, psiholog; Matei Dobrovie, jurnalist; Antonio Andruşceac, asistent social, teolog; Şerban Laurenţiu Anghel, jurist; Ioana Emanuela Hagiu, artist plastic; Gârba Eugenia, subinginer; Andrei Rînea, programator; Cornelius Florin Stoica, jurnalist, teolog; Vasile Nederiţă, jurnalist, teolog; Valeriu Florin Stan, jurnalist, teolog; Badea Ionuţ, liber profesionist; Ghiga Simona Carmen, expert contabil

Lista de semnături rămâne deschisă
activenews.ro

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

Anticariat online

Pin It on Pinterest