Contemporanul » Evenimente - Lansări » Fundaţia Alexandrion a lansat prima ediţie a Dezbaterilor de la Sinaia, cu tema „Statul de drept. Premise, condiţii, funcţionare”

Fundaţia Alexandrion a lansat prima ediţie a Dezbaterilor de la Sinaia, cu tema „Statul de drept. Premise, condiţii, funcţionare”

Sinaia, 2 aprilie 2018. Fundaţia Alexandrion a organizat, între 30 şi 31 martie, prima ediţie a „Dezbaterilor de la Sinaia”, eveniment ce lansează o serie de dezbateri de interes public, cu participanţi de renume, atât din ţară, cât şi internaţionali.

„Dezbaterile de la Sinaia” sunt un concept prin care dorim să aducem laolaltă personalităţi marcante naţionale şi internaţionale din mediul politic, administrativ, juridic, mass media, pentru a supune dezbaterii teme de interes pentru societatea noastră. Invitaţii sunt recrutaţi dintre cele mai competente şi creative personalităţi din domeniile discutate şi dorim să stabilim aici, la Sinaia, un sistem de anvergură, de unde pot apărea soluţii reale pentru societate. Se începe cu domeniul de drept, deoarece o ţară fără justiţie şi fără reguli corecte nu poate să funcţioneze” a declarat domnul Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion, la deschiderea evenimentului.

„Dezbaterea organizată de Fundaţia Alexandrion este prima într-⁠o serie pe care o vrem continuată, prin care încercăm să ridicăm dezbaterile din România la un nivel mai bun, la un nivel internaţional validabil. Iar ceea ce s-⁠a făcut până la acest moment, după o zi de dezbateri, se poate spune că a fost un succes sub aspectul profesionalismului intervenienţilor, al reprezentării diverselor opinii din societatea românească şi a fost un succes sub aspectul captării problemelor efective pe care le întâmpină statul de drept din România actuală”, concluzionează Prof. Andrei Marga, vicepreşedintele juriului Premiilor Constantin Brâncoveanu, Fundaţia Alexandrion

Tema primei ediţii a fost „Statul de drept. Premise, condiţii, funcţionare”, iar formatul a inclus trei runde diferite ale dezbaterii. Prima s-⁠a centrat în jurul premiselor statului de drept, iar printre vorbitori s-⁠au numărat: Rodica Stănoiu, fostul ministrul al Justiţiei, prof. dr. Armando Marques-⁠Guedes, prof. dr. Ilie Şerbănescu, deputatul Marton Arpad Francisc, prof. dr. Alexandru Athanasiu, avocat Vasile Lupu, deputat prof. dr. Ladislau Gyemant, unul dintre laureaţii Premiilor Constantin Brâncoveanu oferite de Fundaţia Alexandrion.

„Statul de drept, un concept extrem de utilizat astăzi, nu este o creaţie a vremurilor noastre şi nu este nici măcar o creaţie exclusiv a modernităţii, ci este o aspiraţie a umanităţii care datează de mii de ani. Dacă ne vom întoarce la sursele care reprezintă această aspiraţie spre stat de drept, vom avea surprize formidabile. Multe lucruri asupra cărora noi astăzi purtăm discuţii atât de înverşunate îşi găsesc soluţii acum 3-⁠4 mii de ani” a definit prof. dr. Ladislau Gyemant.

„O mare parte din discursul meu s-⁠a referit la statul de drept şi pornind de la el am derivat la, cred eu, cel mai important aspect, acela că intruziunea politicului este probabil inevitabilă, dar infamă şi nu foarte bună din punct de vedere al legii. Este absolut esenţial să ţinem minte că separarea puterilor trebuie să fie garantată, altfel, începutul, mijlocul şi finalul funcţiilor îndeplinite, atât de lege, cât şi de politică, se pierd”, a declarat prof. dr. Armando Marques-⁠Guedes.

Cea de-⁠a doua rundă a Dezbaterilor de la Sinaia a abordat condiţiile statului de drept, panelul fiind compus din vorbitori de renume, cum ar fi prof. dr. Septimiu Panaite, Răzvan Savaliuc, jurnalist, Adina Anghelescu-⁠Stancu, jurnalist, prof. Constantin Boştină, prof. univ. Gheorghe Piperea, prof. Radu Motica şi Ioan Ghişe, fost primar al muncipiului Braşov.

A treia rundă s-⁠a concentrat asupra funcţionării statului de drept în ţara noastră, iar printre vorbitorii acestei runde s-⁠au numărat: prof. dr. Ioan Santai, prof. dr. Moise Bojincă, prof. dr. Emilian Ciongaru, Norica Nicolai, europarlamentar, prof. dr. Mircea Criste, prof. Ioan Vida, prof. dr. Cristian Clipa, Ion Spânu, jurnalist, Andi Topală, jurnalist, Sorin Roşca Stănescu, jurnalist, Dan Constantin, jurnalist, avocat dr. Iosif Friedmann-⁠Nicolescu, prof. Adrian Niculescu (SNSPA), Florian Goldstein, jurnalist, prof. univ. dr. Tahsin Gemil, Valer Marian, fost senator, Dan Chitic, avocat. Conceptelor şi teoriilor dezbătute în cadrul celor trei paneluri de discuţii li s-⁠a adăugat şi elementul practic şi dinamic.

„Acum, şi ca profesor de drept, nu pot să nu fiu preocupat, sigur, dincolo de teoretizarea exigenţelor statului de drept, de faptul că este necesară şi este în acelaşi timp, cred, o soluţie pentru a evolua din această perspectivă, chiar educaţia juridică, pe care trebuie să o vedem atât la nivelul societăţii, dar mai ales pentru tânăra generaţie, pentru studenţi şi chiar, mai devreme, pentru elevii de liceu. Se discută în ultima vreme tot mai mult despre necesitatea educaţiei juridice în şcoli, un proiect pe care îl susţin cu toate forţele şi care cred că, într-⁠un plan mai îndepărtat poate avea ca efect şi înţelegerea şi subtanţializarea statului de drept”, a susţiut Prof. Septimiu Panaite.

Participanţii au dezbătut o gamă largă de subiecte, precum semnificaţia legii, jurisdicţia statului de drept, tripartiţia puterilor, legitimarea democratică, derapaje în statul de drept, mecanisme de corecţie în statul de drept, dreptul în Uniunea Europeană.

Despre Fundaţia Alexandrion. Fundaţia Alexandrion a fost înfiinţată în anul 2003, ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion.

O prioritate a Fundaţiei Alexandrion este reprezentată de proiectele culturale, Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu“ fiind un proiect de referinţă. Acesta vine să răsplătească munca şi dedicarea de o viaţă a oamenilor de cultură din România şi din străinătate, care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii de cunoaştere. Mai mult, pentru susţinerea tinerelor valori, Fundaţia Alexandrion oferă anual Premiile „Matei Brâncoveanu“. În mod constant, Fundaţia susţine iniţiative de refacere a unor lăcaşe de cult sau de lansare de cărţi.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now