Comunicat de presă

Evenimente: Ziua Internaţională a Iei. Un parteneriat româno-⁠chinez. Noaptea Institutelor Culturale

Ziua Internaţională a Iei

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămăşii populare femeieşti. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificaţii, ia a stârnit întotdeauna fascinaţie. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură La blouse roumaine, iar Nicolae ziua-internationala-a-ieiTonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-⁠Sion au surprins frumuseţea şi varietatea cămăşii populare feminine în tablourile lor.

Institutul Cultural Român propune, ca în fiecare an, un exerciţiu amplu de recuperare a iei în spaţiile culturale în care îşi are reprezentanţele şi în comunităţile româneşti, având drept miză familiarizarea publicului internaţional cu ia tradiţională şi cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat, în perioada 24-⁠27 iunie, la Galeria de artă folclorică din districtul Changning din Shanghai, o expoziţie de costume tradiţionale româneşti şi de ii din diverse regiuni ale României. La terminarea expoziţiei, un set de costume tradiţionale a fost donat Muzeului Baoshan, care organizează periodic expoziţii având ca temă centrală costumele tradiţionale din întreaga lume. Vernisajul expoziţiei a avut loc la 24 iunie, iar finisajul expoziţiei – la 26 iunie. În data de 27 iunie au fost donate costume populare româneşti. Donaţia a fost realizată de Constantin Lupeanu, directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, către Muzeul Baoshan.

Institutul Cultural Român de la Budapesta a organizat, în data de 24 iunie, două evenimente conexe, după cum urmează: o expoziţie cu un atelier de confecţionare a iei şi un concert al naistului Radu Nechifor. Expoziţia a fost itinerată la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. Prin intermediul acestui eveniment se are în vedere recunoaşterea iei drept unul dintre simbolurile naţionale şi aducerea acesteia în centrul atenţiei, ca simbol identitar naţional. Evenimentul a debutat cu prezentarea colecţiei de ii, urmată de un atelier de confecţionare a iei româneşti cu particularităţile din zona pe care fiecare model o reprezintă. La finalul evenimentului, naistul Radu Nechifor a susţinut un concert.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău a propus, pentru ziua de 26 iunie în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, o manifestare culturală cu titlul „Ziua Naţională a Portului Popular”. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii din Chişinău. În cadrul proiectului au fost expuse costume tradiţionale din Republica Moldova şi România, valori din patrimoniul muzeal, precum şi din colecţii private. Invitaţi la eveniment: artiştii Sebastian Paic şi Gabriel Boriceanu care şi-⁠au prezentat colecţiile de port popular românesc. Astfel, au fost prezentate colecţiile: Costumul Tezaur – conţinând costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a altor muzee de profil din Republica Moldova; Costumul Oaspete – costume româneşti de secol XVIII-⁠XIX din colecţia privată a lui Sebastian Paic şi Gabriel Boriceanu; Costumul Modernitate – expoziţie şi prezentare a colecţiilor create de designerii moldoveni contemporani în stil etnofolcloric; Cufărul Neamului – piese din lăzile de zestre ale unor personalităţi cunoscute din Republica Moldova.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a adus în atenţia publicului expoziţia „Măiastra – povestea nespusă a iei” la Galeria Fulia Sanat din Istanbul. Expoziţia are drept temă principală ia ca simbol identitar şi prezintă o selecţie de bluze româneşti de patrimoniu, sub forma unei instalaţii de artă, faimoasele fotografii ale Reginei Maria în veşmânt tradiţional românesc, precum şi obiecte de design contemporan influenţate de motivele şi semnele cusăturilor tradiţionale, purtând semnăturile artiştilor Aurel Tar şi Vlad Tenu, precum şi ale designerilor din spatele brandurilor Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga.

Un alt proiect organizat de Institutul Cultural Român de la Istanbul, împreună cu Ambasada României la Ankara, Asociaţia de Prietenie Româno-⁠Turcă din Ankara şi mall-⁠ul Taurus, este expoziţia „De la işlic la joben”. Vernisajul expoziţiei semnată de Cătălin D. Constantin a avut loc în data de 24 iunie, în mall-⁠ul Taurus. Fotografiile selectate ilustrează piese rare, unicat; obiectele şi costumele provenind din colecţii de muzee şi din colecţii particulare, cum este cea a Doinei Levintza, în cea mai mare parte inaccesibile atât publicului larg, cât şi specialiştilor. În cadrul expoziţiei de fotografie va exista şi o secţiune aparte care include o prezentare de ii şi port tradiţional românesc ca simboluri importante ale folclorului şi tradiţiilor culturale româneşti, care va fi completată de imagini înfăţişând diverse piese aparţinând Asociaţiei de Prietenie Româno-⁠Turcă din Ankara.

Un parteneriat româno-⁠chinez

Relativ recent o delegaţie de oficiali chinezi din partea Administraţiei de Stat a Publicaţiilor, Mass-⁠media, Radioului, Televiziunii şi Filmului şi a Universităţii Renmin din China a semnat un acord între Institutul Cultural Român şi Editura Universităţii Renmin din China, una dintre cele mai prestigioase edituri cu profil academic din China. Obiectivul acestui acord este colaborarea dintre părţi pentru implementarea proiectului „Centrul de Cooperare Româno-⁠Chinez în domeniul Editării Lucrărilor Academice”. Proiectul va derula activităţi de editare în domeniile de interes comun, cu scopul de a promova schimburile academice şi dialogurile dintre România şi China, prin diseminarea cunoştinţelor în ceea ce priveşte producţia academică din cele două ţări şi promovarea schimbului de idei. AstMemorandum-Chinafel, vor fi avute în vedere o mai bună vizibilitate a autorilor români şi chinezi pe pieţele de carte din cele două ţări, prin susţinerea traducerilor şi a participării acestora la evenimente specifice.

La eveniment au participat Wu Shangzhi, Ministrul Adjunct al Administraţiei de Stat a Publicaţiilor, Mass-⁠media, Radioului, Televiziunii şi Filmului, Zhou Huilin, Directorul General al Administraţiei Publicaţiilor, Tang Qingqi, Directorul General Adjunct al Departamentului Anti-⁠Publicaţii Ilegale şi Interzise, Zhao Haiyun, Directorul General Adjunct al Departamentului Publicaţiilor Importate, Qian Shuren, Şeful Diviziei de Schimb al Departamentului Publicaţiilor Importate, Wang Junyu, Adjunctul Şefului Diviziei al Biroului General, Zhang Jianming, Vicepreşedinte Executival Consiliului Universităţii Renmin din China, Li Yongqiang, Preşedintele Editurii Universităţii Renmin,Lv Jie, Director Adjunct al Biroului Internaţional al Universităţii Renmin din China, Meng Chao, Vicepreşedintele Editurii Universităţii Renmin din China, Liu Yan, Coordonator Program Institutul Confucius, Biroul Internaţional, Universitatea Renmin din China, Liu Yehua, Director Internaţional al Editurii Universităţii Renmin, Yan Jianwu, Consilier pe probleme de cultură la Ambasada Republicii Populare Chineze în România, Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Eugen Uricaru, preşedintele COPYRO, Aura Christi, Directorul Editurii Ideea Europeană. Din partea Institutului Cultural Român au participat: domnul Mihaly Zoltan Nagy, Vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, şi domnul Bogdan Popescu, Directorul Centrului Naţional al Cărţii. Consilierul pe probleme de cultură la Ambasada Republicii Populare Chineze, Yan Jianwu, a vorbit despre intensele schimburi culturale româno-⁠chineze de-⁠a lungul timpului şi despre deschiderea, în viitorul apropiat, a unui centru cultural chinez la Bucureşti, similar reprezentanţei Institutului Cultural Român la Beijing. Vicepreşedintele ICR, Mihaly Zoltan Nagy, a declarat: „Scopul nostru este să asigurăm accesul publicului chinez şi român la literatura şi arta română şi chineză, sprijinim, de asemenea, prezenţa autorilor români şi chinezi pe piaţa de carte din cele două ţări şi promovăm dialogul cultural”.

Scopul acestui parteneriat este promovarea schimburilor culturale şi editoriale între China şi România, fiind încheiat în anul în care România este invitată de onoare, împreună cu celelate ţări din centrul şi estul Europei, la cea de-⁠a XXIII-⁠a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, care va avea loc în perioada 24-⁠28 august 2016.

China va fi ţară invitată la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, ediţia 2016, din Bucureşti.

*

A fost semnat Memorandumul de Înţelegere dintre Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Administraţia de Stat pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune a Republicii Populare Chineze.

Noaptea Institutelor Culturale

15 instituţii culturale din Bucureşti au organizat, sub egida EUNIC, cea de-⁠a zecea ediţie a Nopţii Institutelor Culturale. British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegaţia Valonia-⁠Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-⁠Institut, Balassi Intézet – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, Instituto Cervantes de Bucarest, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, cărora li s-⁠a alăturat Spaţiul Public European, propun un program dens, care a început la orele prânzului şi s-⁠a prelungit până spre dimineaţă. În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, programul a inclus un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecţii, lecturi şi o dezbatere dedicate marelui dramaturg centrul-de-cooperrare-romano-chinez-in-domeniul-editarii-lucrarilor-academicebritanic, o expoziţie de benzi desenate şi de ilustraţie pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum şi un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses” ale îndrăgitului scriitor spaniol.

Noaptea de 24 iunie a adus şi numeroase proiecte expoziţionale: un dialog în benzi dese­nate, bazat pe improvizaţie, un graffiti performance, expoziţie de sculptură, expoziţia de BD şi ilustraţie „Miguel En Cervantes. Panorama Minunăţiilor”, expoziţia de obiecte adunate „B L A N K” , expoziţia de arhitectură, design de produs, fashion şi grafic design „Romanian Design Week Classics”, expoziţia vestimentară „Veşminte tradiţionale greceşti”, expoziţia itinerantă „Cele mai frumoase cărţi”, expoziţiile de fotografie „Azulejo: Story of tiles”, „Romy Schneider” sau „Immota Manet” (care a prezentat, în fotografii alb-⁠negru, urmările cutremurului din L’Aguila).

Cursurile de limbi străine, jocurile şi dezbaterile interculturale, pe tema diversităţii sau a stereotipurilor, spectacolele de teatru şi atelierele pentru copii şi adulţi – printre care cel dedicat artei tradiţionale turceşti de a desena pe apă, ebru, sau cel prin care copiii învaţă să construiască propria căsuţă pentru păsări, folosind tehnica papier-⁠mâché – au completat paleta multidisciplinară din data de 24 iunie. Programul s-⁠a desfăşurat în intervalul orar 12:00-⁠02:30 în 12 spaţii culturale din Capitală: ARCUB -⁠ Hanul Gabroveni, British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Green Hours, Goethe-⁠Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură şi Spaţiul Public European, care au găzduit peste 50 de evenimente propuse de cele 15 instituţii culturale.

Biroul de presă al ICR

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button