Contemporanul » Evenimente - Lansări » Evenimente în Anul Centenarului

Evenimente în Anul Centenarului

100 de ani de la unirea Bucovinei cu Ţara,
sărbătoriţi de Academia Română la Suceava

Conducerea şi membri ai Academiei Române au fost prezenţi vineri, 16 noiembrie 2018, la Muzeul Bucovinei din Suceava, pentru a celebra împreună 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România. Evenimentul a fost onorat la cel mai înalt nivel de către membrii Biroului Prezidiului Academiei Române, acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedinte, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Victor Voicu şi acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinţi. Au participat, de asemenea, acad. Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de filologie şi literatură, acad. Dorel Banabic, preşedintele Secţiei de ştiinţe tehnice, acad. Constantin Toma, profesorii Ionel Cândea, Constantin Zălinescu şi Sergiu Nedevschi, membri corespondenţi ai Academiei Române.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava, în parteneriat cu Academia Română. Coorganizator: Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

Sesiunea solemnă a avut loc la Muzeul de Istorie din strada Ştefan cel Mare nr. 33, cuvântul de întâmpinare fiind adresat de dr. Constantin‑Emil Ursu, director general al Muzeului Bucovinei, iar Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a rostit un cuvânt de salut.

Lucrările sesiunii omagiale au fost deschise de preşedintele Academiei Române, acad. Ioan‑Aurel Pop. În cadrul evenimentului au susţinut prelegeri acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. Alexandrina Cernov, Universitatea din Cernăuţi, şi scriitorul Vasile Tărâţeanu, ambii membri de onoare ai Academiei Române şi fondatori ai Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“ din Cernăuţi. De la Chişinău a venit acad. Viorel Prisăcaru, membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A luat, de asemenea, cuvântul prof.univ.dr. Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

Bucovina de Nord a fost reprezentată la evenimentul de la Muzeul Bucovinei din Suceava de o delegaţie românească alcătuită din 12 membri de la Cernăuţi.

Pe data de 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei, organ format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Ducatul Bucovinei, imediat după înfrângerea şi destrămarea Austro‑Ungariei la sfârşitul Primului Război Mondial, vota în unanimitate unirea cu Regatul României.

În Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Congresul General al Bucovinei, sub preşedinţia lui Iancu Flondor, decreta: „Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Ţării şi fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranităţii naţionale, hotărâm: unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României.“

Congresul a trimis o telegramă omagială regelui Ferdinand I, numit „Rege şi Domn Liberator şi Purtător de grijă al Bucovinei“, iar Iancu Flondor venea la Iaşi, în fruntea unei delegaţii de 15 bucovineni, pentru a prezenta autorităţilor române mesajul unirii Bucovinei.

Actul unirii va fi ratificat de către regele Ferdinand în 18/31 decembrie 1918, prin decretul nr. 3744, publicat în Monitorul Oficial o zi mai târziu. Iancu Flondor şi Ion Nistor vor fi numiţi miniştri secretari de stat fără portofoliu în guvernul central.

În anul 1919 începea procesul diplomatic de recunoaştere a făuririi României Mari pe baza tratatelor internaţionale. Chestiunea Bucovinei va fi prezentată şi susţinută pe 1 februarie 1919 de către prim-ministrul Ion I. C. Brătianu la Conferinţa de pace de la Paris.

Academia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune

Academia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune au semnat marţi, 6 noiembrie 2018, un protocol de colaborare mediatică şi culturală. Semnarea protocolului a avut loc în Sala de Prezidiu a Academiei Române, la ora 13, cu participarea presei, şi a fost onorată de prezenţa acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi a domnului Georgică Severin, director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Protocolul dintre cele două prestigioase instituţii, ambele cu misiune naţională încă de la înfiinţare, vizează valorificarea potenţialul mediatic şi educativ al Radioului public, cel mai dinamic şi obiectiv mijloc de informare în masă, şi promovarea superioară a performanţelor culturale şi ştiinţifice realizate în Academia Română şi în institutele sale de cercetare.

În cadrul acestui parteneriat, Academia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune îşi propun desfăşurarea unor proiecte comune cu caracter cultural, ştiinţific şi educativ, având ca obiectiv principal promovarea culturii şi identităţii naţionale, a valorilor limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale, a ştiinţei şi artelor româneşti.

Principiile de concretizare a prevederilor acestui protocol sunt: sprijinirea liberei circulaţii a ideilor în ştiinţa şi cultura românească, promovarea valorilor democratice şi etice, prezentarea publicului din România şi din străinătate a marilor personalităţi ştiinţifice şi culturale ale Academiei Române, difuzarea datelor ştiinţifice de interes public legate de cercetările Academiei Române, promovarea manifestărilor ştiinţifice şi culturale naţionale şi internaţionale.

Semnarea protocolului de colaborare dintre Academia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune are loc într‑un moment festiv special, când Radio România sărbătoreşte 90 de ani de la înfiinţare, fiind prima societate naţională de radio din România şi cel mai longeviv post radiofonic românesc.

Biroul de presă al Academiei Române

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now