Din ultimul număr:
Contemporanul » Evenimente - Lansări » Eveniment: Marele Premiu al Festivalului internaţional de Poezie de la Tianshui, China

Eveniment: Marele Premiu al Festivalului internaţional de Poezie de la Tianshui, China

Un succes cu totul deosebit al poeziei româneşti l-⁠a constituit acordarea la începutul lunii septembrie a Marelui Premiu al Festivalului internaţional LI BAI – DU FU de la de la Tianshui din China, pe anul 2018, poetului şi eseistului Cassian Maria Spiridon.

Anul acesta a avut loc a treia ediţie a prestigiosului festival care a început pe 28 august şi prima pentru care s-⁠a instituit Marele Premiu menit a fi conferit unui poet străin. Au aplicat pentru a participa la festival un număr impresionant de poeţi di toată lumea, nu mai puţin de 122 de poeţi din Europa, America, Australia şi China, fiind acceptaţi jumătate dintre ei. În „Declaraţia” Comitetului de acordare a premiului poetului român, tradus şi cunoscut în lumea literară şi nu numai literară chineză, se spune: „Cassian Maria Spiridon este un poet remarcabil, care şi-⁠a creat propriul său stil poetic, un stil unic. În ceea ce-⁠l priveşte, poezia este o floare care înfloreşte sub cer. Divinitatea, conştiinţa, spiritul de libertate şi atitudinea de explorare reprezintă nu numai forţa motrice în interiorul poeziei sale, dar şi temele poetice permanente ale acestei poezii. Poemele lui Cassian Maria Spiridon sunt concise, sincere, ferme, pline de tensiune interioară, cu dialoguri profunde între suflet şi trup, între om şi lumea cu care rezonează. Având învedere contribuţia remarcabilă a poetului Cassian Maria Spiridon la poezia contemporană, îi conferim premiul internaţional de Poezie Li Bai şi Du Fu pe anul 2018”.

Organizatorii au editat o elegantă publicaţie, de fapt un volum de 50 de pagini cuprinzând poeme în limba chineză ale celui răsplătit cu Marele Premiu, în tălmăcirea primului traducător în limba chineză din poezia lui Cassian Maria Spiridon, în 1999, Gao Xing.

Laureatul a susţinut un recital în faţa unui public de peste 3000 de spectatori. Au fost prezenţi primarul oraşului Tianshui, cu o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, din provincia istorică GANSU, şi primarul sectorului unde este situat modernul stadion pe care a avut loc ceremonia decernării premiului şi recitalul poetic. Aflăm dintr-⁠o relatare a sinulogului Constantin Lupeanu, traducătorul textului Declaraţiei pe care am reprodus-⁠o, şi care, la rândul său, a citit la un alt recital cu public din cadrul festivalului din lirica eminesciană în limbile română şi chineză, că pe locurile de legendă unde se află oraşul Tianshui au trăit o vreme şi au scris, în secolul al VIII-⁠lea, cei doi titani ai poeziei chineze Li Bai, cunoscut la noi cu numele Li Tai Pe, tradus în româneşte de Eusebiu Camilar, şi Du Fu, patronii spirituali ai festivalului. Cassian Maria Spiridon a acordat un interviu unui corepondent al agenţiei China Nouă. El a apreciat ambianţa în care s-⁠a produs sărbătoarea poeziei de la Tianshui şi a mărturisit: „Este un premiu care mă onorează şi care onorează poezia românească în ansamblu… Şansa de a lua un premiu patronat de Li Bai şi Du Fu, comparabil cu premiul Mihai Eminescu acordat în România, este una specială”. (Constantin Coroiu)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now