Din ultimul număr:
Contemporanul » Evenimente - Lansări » Eveniment: Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, Ediţia a V-a

Eveniment: Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, Ediţia a V-a

Ajunse la cea de-⁠a V-⁠a ediţie, Premiile Constantin Brâncoveanu au fost decernate marţi, 2 octombrie 2018. Ceremonia de premiere, organizată de Fundaţia Alexandrion, s-⁠a desfăşurat într-⁠o atmosferă sobră şi elegantă la Palatul Regal din Bucureşti – Muzeul Naţional de Artă. Peste 200 de invitaţi au luat parte la ceremonia de decernare în prezenţa reprezentanţilor Casei Regale a României.

„Sunt foarte bucuros şi mândru că în anul Centenarului, în România, Premiile Constantin Brâncoveanu celebrează cea de-⁠a V-⁠a ediţie. Am reuşit să ducem aceste distincţii în etapa următoare, cea dedicată diasporei. Această deschidere către lume ne-⁠a făcut să ajungem în Cipru, în Marea Britanie şi în Germania. Finalul anului, ţinteşte evoluţia acestor Premii la nivel mondial. Vom trece Oceanul şi în data de 27 noiembrie vom organiza, la New York Public Library, în SUA, un eveniment de anvergură intitulat «Gala Constantin Brâncoveanu Internaţional». Distincţiile vor fi oferite personalităţilor culturale şi ştiinţifice din întreaga lume. Vom continua tradiţia galelor Constantin Brâncoveanu în România şi în diaspora ca şi până acum. În plus, vom face ca aceste premii internaţionale, pe care le vom organiza an de an, să devină şi ele o tradiţie la nivel global aşa cum sunt deja în România galele naţionale“, a declarat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion în deschiderea evenimentului.

Premiile Constantin Brâncoveanu şi-⁠au păstrat şi în 2018 aceeaşi procedură de selecţie deschisă ca şi în anii trecuţi, structura de jurizare fiind similară ediţiilor anterioare. Preşedintele juriului a fost şi anul acesta reputatul academician Dan Berindei, iar vicepreşedinte prof. univ. dr. Andrei Marga. Componenţa juriului a fost completată: de prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. arh. Marian Moiceanu, dr. Dana Safta, Ştefan Râmniceanu – artist plastic, laureat al premiului Academiei şi al premiilor Brâncoveanu, Magda Mihăilescu – critic de film, Ileana Lucaciu – critic de teatru, Sorina Goia – redactor-⁠şef la Actualitatea Muzicală, Radio România Cultural şi Dumitru Constantin – secretarul Juriului.

Anul acesta a venit cu un nou trofeu pentru laureaţi. Noul simbol al Premiilor Constantin Brâncoveanu, o lucrare în bronz, a fost realizată de reputatul sculptor Marian Zidaru. Pe lângă distincţia oferită, Fundaţia Alexandrion va suţine un proiect ulterior al laureatului, în baza unei decizii a Comitetului Director al Fundaţiei.

Fundaţia îşi rezervă dreptul de a oferi până la două distincţii speciale – anul acesta Distincţia de Onoare a fost oferită Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, iar Premiul Special al Fundaţiei a fost oferit prof. univ. dr. Dumitru Preda.

Laureaţii Premiilor Constantin Brâncoveanu 2018:
Arte Plastice: Mircea Roman – premiat pentru expoziţiile de la Mănăstirea Bathala (Portugalia) şi, respectiv, Bucureşti – din anul 2018. „Personajele lui Mircea Roman descind din marile arhetipuri ale antichităţii egiptene, etrusce, asiriene. Sintetismul şi spiritualitatea lemnului refolosit transmit sculpturilor sale un aspect iconic, arhaic şi, totodată, modern, le conferă o deschidere spre universalitate.” (Ştefan Râmniceanu)

Istorie: dr. Narcis Dorin Ion – premiat pentru volumul Ferdinand I, Regele întregitor de ţară, editura Muzeului Naţional Peleş, apariţie editorială de excepţie în contextul serbării Centenarului Marii Uniri. „Este unul dintre cei mai valoroşi tineri cercetători şi muzeografi din România. S-⁠a impus prin cercetările sale privind castelele şi palatele din România.” ( Ioan Scurtu)
Medicină: prof. asoc.dr. Cătălin Copăescu – premiat pentru tratatul Tratamentul laparoscopic al bolii de reflux gastroesofagian. „Ce am auzit aici, în laudaţio, este procesul unui medic neliniştit care şi-⁠a dorit mai mult şi mai mult. Şi asta aşa este. (…) Dedic acest premiu, cu emoţia semnificaţiei lui, tuturor medicilor din ţară şi din străinătate, pacienţilor care ne determină în fiecare zi să fim mai buni, echipei care a făcut posibilă împlinirea unui vis şi familiei mele” a declarat prof.asoc. dr. Cătălin Copăescu.

Teatru: Ion Caramitru – premiat pentru recitalul „Vorbe, vorbe, vorbe”, în care a inclus nestemate ale lui Eminescu şi, totodată, a pus în valoare poezii inedite de Nichita Stănescu. „Sunt uşor stingher în această ipostază. În ultimii ani, mai mult am dat premii decât am luat. (…) Eminescu este un mare producător de idei, păcat că mulţi au uitat să-⁠l citească”, a spus Ion Caramitru.
Literatură: Acad. Eugen Simion – onorat pentru întreaga carieră. „Mă onorează, evident, acest premiu, dar cred că e ceva mai profund aici. E legat de atitudinea faţă de cultură. Cultura are nevoie de mai multe asemenea semne. Faceţi un lucru absolut remarcabil. Îndreptându-⁠vă spre cultură”, a declarat Academicianul Eugen Simion.

Film: Mircea Mureşan – onorat pentru întreaga carieră. „Coincidenţa face ca în aceste zile când eu primesc acest premiu pentru întreaga carieră să fi fost redifuzate filmele mele amintite de juriu: Răscoala şi Toate pânzele sus. Este o mare bucurie pentru mine acest premiu.”

Muzică: Critian Mandeal – premiat pentru seria de concerte ale Orchestrei Naţionale de Tineret, pe care le-⁠a dirijat în 2018. „Cu peste 1 000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal este astăzi unul dintre cei mai importanţi dirijori români. De numele său se leagă evoluţia Filarmonicii «George Enescu» din Bucureşti, dar şi actuala Orchestră Română de Tineret, la pupitrul căreia se află de la înfiinţare.”( Sorina Goia)

Arhitectură: arh. Radu Teacă – premiat pentru proiectarea pentru complexul rezidenţial Stejarii II din Capitală. „Vasta experienţă acumulată în prodigioasa lui activitate este dăruită, cu generozitate, de profesor generaţiilor de studenţi ai Universitaţii de Arhitectură şi Urbanism,,Ion Mincu”, din Bucureşti.” (Prof. dr. arh. Marian Moiceanu)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now