Contemporanul » Evenimente - Lansări » Eveniment: 14 premii pentru anul editorial 2017 la Gala APLER

Eveniment: 14 premii pentru anul editorial 2017 la Gala APLER

În Sala „Ion Băieşu” a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (Calea Griviţei nr. 64‑66), a avut loc cea de‑a XX‑a ediţie a Galelor APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România). Juriul, format din prof.univ.dr. Silviu Angelescu (preşedinte) şi scriitorii Ioan Groşan şi Dan Mircea Cipariu, a acordat 14 premii pentru anul editorial 2017. Evenimentul a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, având parteneri societatea de gestiune a drepturilor de autor – Opera Scrisă.ro, Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro.

Preşedintele APLER, dl Ioan Cristescu, a acordat Premiul pentru Jurnalism Cultural realizatoarei de emisiuni şi producătorului Anamaria Spătaru de la Radio România Cultural. Laureaţii acestei ediţii au fost Ioana Crăciunescu şi Teodor Dună pentru „Cartea anului 2017”, Editura Muzeului Literaturii Române din Bucureşti, editurile Şcoala Ardeleană şi Neuma de la Cluj, revista Contemporanul. Ideea Europeană, Alexandru Calmâcu – Premiul special pentru proză, Dumitru Păcuraru – Premiul Special pentru poezie, Florina Zaharia – Premiul pentru cel mai bun manager de proiecte literare şi editorial, graficianul Andrei Gamarţ, redactorii Vasile Mihalache şi Andrei Dósa, precum şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. Afişele, diplomele şi invitaţiile au fost concepute de artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Evenimentul a fost deschis de Vali Vătuiu, la tobe.

Ioan Cristescu, preşedinte APLER: „Întotdeauna în cele 20 de ediţii, gala aceasta a fost finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu o sumă de 10 mii de lei sau 12 mii de lei. În cele două mandate în care erau doi buni prieteni ai mei cu care am lucrat mult, Corina Şuteu şi George Ivaşcu, nu s‑a aprobat această susţinere, mi‑am dat seama că e mai bine să nu ai prieteni în zona aceasta sau dacă ai prieteni să nu le ceri nimic pentru că sigur nu vei primi nimic tocmai din prietenie. Prietenia este o valoare fundamentală. Acum doi ani am dat premiile din buzunarul propriu. Decât să irosim banii APLER pe lucruri interesante, cum fac alte federaţii, ne‑am gândit ca anul acesta să participăm la târgurile de carte sub egida APLER, să găzduim editurile din APLER la târgurile de carte, în principal cele două târguri mari din Bucureşti, care sunt mai costisitoare pentru editurile mici pe care le avem în APLER şi să încercăm să arătăm membrilor că îi apreciem pentru faptul că se zbat într‑o cultură care nu întotdeauna aduce satisfacţii la nivel naţional sau planetar, dar sigur sunt apreciate. Sunt câteva premii pe care nu le‑am solicitat, dar pe care împreună cu Dan Mircea Cipariu, în urmă cu 3‑4 ani, le‑am inventat şi mi s‑a părut firesc să le inventăm, ca să ne arătăm şi noi aprecierea faţă de cei care ne ajută în timpul anului, care sunt alături de APLER şi de instituţiile culturale în general. S‑a întâmplat să premiem şi reviste sau instituţii care nu sunt membre APLER, aşa cum am premiat Observator Cultural sau Radio România Cultural. Vrem să arătăm prin asta faptul că uneori au scris, s‑au aplecat asupra proiectelor editoriale ale membrilor APLER”.

Premiul Revista anului 2017 – Contemporanul. Ideea Europeană. Aura Christi, redactor‑şef al revistei: „Mulţumesc prestigiosului juriu. E un eveniment ce se întâmplă aici. Este anul Centenarului şi într‑un exerciţiu de imaginaţie am încercat să mă joc puţin şi să‑mi imaginez ce se va întâmpla peste 100 de ani. Cred că peste 100 de ani, APLER, aici, va încerca să ne facă curaj să rămânem aceiaşi, să nu ne schimbăm. E o surpriză absolută ce aţi făcut. Acum doi ani, această mare revistă, condusă de un uriaş creator, Nicolae Breban, şi de subsemnata, a împlinit 135 de ani. (…) Ceea ce faceţi astăzi marchează două lucruri importante: Centenarul şi o revistă care s‑a înzidit şi continuă să se înzidească în promovarea identităţii naţionale într‑o perioadă departe de a fi prietenoasă cu identitatea naţională, cu tradiţiile, istoria, adevărurile fondatoare şi modelele formatoare. Anul trecut, mai exact, în 2017, am lansat un apel în apărarea lui Mircea Vulcănescu. Credeam că e un apel care nu va avea ecou şi care a adunat peste 200 de semnături. Faptul că v‑aţi gândit la noi, cei din tribul Conte, în acest an, ne dă curaj. Existenţa voastră de 20 de ani este un miracol”, a spus Aura Christi.

Gala a fost încheiată de Ion Mureşan cu un colind.
APLER

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now