Contemporanul » Evenimente - Lansări » Editura Rediviva din Milano, ediţia în limba italiană a volumului Identitatea românească de Ioan-Aurel Pop

Editura Rediviva din Milano, ediţia în limba italiană a volumului Identitatea românească de Ioan-Aurel Pop

Culegerea de eseuri – scrie în prefaţa volumului reputatul istoric şi profesor italian Cesare Alzati – pe care acum Editura Rediviva o oferă publicului italian – a apărut la Bucureşti în 2016 cu acelaşi titlu şi un subtitlu foarte elocvent: Felul de a fi român de‑a lungul timpului…

Editura Rediviva din Milano este onorată să anunţe ediţia în limba italiană a volumului Identitatea românească. Felul de a fi român de‑a lungul timpului (L’identità romena) de Ioan-Aurel Pop, ediţie în română publicată la Editura Contemporanul, Bucureşti (2016), traducere în limba italiană de Violeta Popescu, se arată într‑un comunicat sosit pe adresa redacţiei noastre. Volumul, cu o prefaţă semnată de prof. Cesare Alzati, apare în colecţia Culturi şi civilizaţii (Culture e civiltà), 243 pagini, şi cuprinde o serie de conferinţe ale profesorului şi academicianului Ioan-Aurel Pop, susţinute cu ocazia unor simpozioane de istorie şi cultură desfăşurate în cadrul academic românesc. Cartea este un proiect editorial apărut, în versiune italiană, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti, prin programul de traduceri TPS, şi al Centrului Cultural Italo‑Român din Milano.

„Vă propun – scrie în cuvântul de introducere istoricul Ioan-Aurel POP – ca împreună, în acord cu sursele istorice, să căutăm calea de mijloc – numită de romani «calea de aur» – şi să descoperim viaţa trecută aşa cum a fost, aspră, roză sau gri. Aşa s‑a întâmplat peste tot, cu particularităţile de rigoare. Dacă vom descoperi adevărul trecutului – relativ aşa cum putem, noi, oamenii, să facem –, atunci nici prezentul nu ni se va mai părea de netrăit şi nici viitorul nu va fi lipsit de o undă de binevenită speranţă. De sute de mii de ani trăiesc oameni la Dunăre şi la Carpaţi, pe Olt şi pe Mureş, pe Siret şi pe Nistru şi aceşti oameni, chiar dacă s‑au perindat mereu, nu au lăsat vreodată acest pământ nelocuit şi nechivernisit. De peste o mie de ani, românii s‑au aflat, alături de alţii, între truditorii gliei de pe aceste locuri. Nu este de prisos să le cunoaştem originile, taina limbii vorbite, credinţele, dorurile şi jalea, nuntirile şi prohodurile, trecerile şi petrecerile… Aşa vor înţelege mai bine, poate, de ce «lacul codrilor albastru» este încărcat de «nuferi galbeni» sau cum au reuşit arhitecţii de la 1500 să facă minunea de Mănăstirea Argeşului, înveşnicită, în credinţa populară, prin sacrificiul Anei şi al Meşterului Manole sau cum ajunge un om matur ca Ion al Glanetaşului să se închine şi să sărute pământul reavăn, descoperindu‑se ca la rugăciunea de dinaintea icoanei…”

Culegerea de eseuri – scrie în prefaţa volumului reputatul istoric şi profesor italian Cesare Alzati – pe care acum Editura Rediviva o oferă publicului italian – a apărut la Bucureşti în 2016 cu acelaşi titlu şi un subtitlu foarte elocvent: Felul de a fi român de‑a lungul timpului.

„Volumul, prin referinţe accesibile, se adresează publicului larg, fără o formare neapărat istorică şi prezintă modul în care poporul român a trăit propria experienţă istorică de‑a lungul timpului. Astfel, cititorului îi sunt prezentate instituţii (precum Academia Română), figuri ale unor mari personalităţi ale culturii române (de la Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu la George Coşbuc), realităţi simbolice (cum este prin excelenţă Imnul naţional), aspecte ale spaţiului românesc (în special satele transilvănene, marile oraşe săseşti din Transilvania, Dobrogea şi vastul său orizont marin). Autorul acestor eseuri este una dintre cele importante figuri din peisajul cultural românesc actual: Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, cel mai înalt for intelectual din ţară şi rector al Universităţii din Cluj”.

Ioan‑Aurel Pop este un istoric român, profesor universitar şi preşedinte al Academiei Române. Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a condus şi Institutul Cultural Român din New York (S.U.A.), precum şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (Italia). Din martie 2012, este Rectorul Universităţii Babeş‑Bolyai din Cluj‑Napoca. Din 2015, este preşedintele Comitetului Naţional al Istoricilor din România şi reprezentantul României în Comitetul Internaţional de Ştiinţe Istorice.

Membru în diverse academii şi organizaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, visiting professor al unor universităţi din SUA, Franţa şi Italia, acad. prof. Ioan‑Aurel Pop este, de asemenea, autor a peste cincizeci (50) de cărţi, tratate şi manuale, şi a peste trei sute (300) de studii şi articole, publicate la edituri de prestigiu şi în periodice din peste 20 de ţări din Europa, America şi Asia. Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale şi moderne timpurii: instituţii ale Transilvaniei, relaţii între Ţările Române, naţiunea medievală, raporturi româno‑maghiare, paleografia latină şi limba latină ca limbă a izvoarelor.

REDIVIVA – este prima editură românească fondată în Italia (2012), un proiect al Centrului Cultural Italo Român (constituit în anul 2008), asociaţie de voluntariat cultural, rodul iniţiativei unui mic grup de intelectuali români şi italieni. Este un proiect care îşi propune să contribuie la cunoaşterea istoriei şi culturii româneşti în Peninsulă, prin publicarea de volume în traducere în limba italiană, română sau bilingve (româno‑italiene), de literatură, istorie, poezie, didactică, filosofie, eseu, cataloage de artă.

În cei câţiva ani de la fondarea sa, Rediviva numără circa 70 de titluri, în cele opt colecţii propuse de grupul editorial. Editura participă la importante târguri de carte din Italia, fiind invitată pentru prezentări în biblioteci, universităţi, institute italiene sau în cadrul unor manifestări cu profil intercultural, organizate în diferite oraşe ale Italiei, dată fiind deschiderea editurii înspre publicarea nu doar a unor autori români, italieni, cât şi unor autori străini care trăiesc în Italia (brazilieni, algerieni, s.a.)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Ioan-Aurel Pop

Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, Cluj) Este un istoric român, academician, profesor universitar, din 2012 rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, din 2018 președinte al Academiei Române. Cariera științifică: Din 1989 este doctor în istorie, cu o teză [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now