Contemporanul » Evenimente - Lansări » Agenda culturală

Agenda culturală

Preşedintele Academiei Române a conferenţiat la Colegiul Pontifical Teutonic de la Vatican

Acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a conferenţit în data de 18 octombrie 2018 la Colegiul Pontifical Teutonic din Cetatea Vaticanului, în cadrul întâlnirii „România – 100 de ani de la constituirea statului naţional unitar român. Raporturile cu Sfântul Scaun“.

Preşedintele Academiei Române a susţinut prelegerea cu tema „Cum s‑a format România – reflecţii la un secol de la momentul 1918“. Manifestarea a fost deschisă la ora 17 de P. Bernard Ardura, preşedintele Comitetului Pontifical de Ştiinţe Istorice, urmat de E.S. Liviu‑Petru Zăpîrţan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, care a vorbit despre semnificaţia filosofică a ideii de unitate naţională.

Alături de preşedintele Academiei Române au luat cuvântul prof. Matteo Luigi Napolitano, de la Università degli Studi del Molise, care a susţinut prelegerea „Relaţiile dintre Sfântul Scaun şi România. Diplomaţie, dialog, dezacord şi întâlnire“, şi prof. Marialuisa Sergio, din cadrul Università degli Studi di Roma Tre, cu prelegerea „Între ideologie, religie şi politică. Sfântul Scaun şi România după al Doilea Război Mondial“.

Evenimentul a fost organizat de Comitetul Pontifical de Ştiinţe Istorice – Sfântul Scaun, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta şi de Universitatea „Babeş Bolyai“ din Cluj‑Napoca. (Biroul de presă al Academiei Române)

România la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia 2018

România a fost prezentă la cea de‑a 22‑a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Cracovia, cu un stand naţional, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia, marcând astfel a treia participare consecutivă la această sărbătoare a cărţii, unde anii trecuţi autorii români au repurtat succese peste aşteptări. Ediţia din acest an s‑a desfăşurat în perioada 25‑28 octombrie 2018, la Centrul Internaţional pentru Târguri şi Congrese EXPO Kraków.

La standul românesc au fost expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume şi publicaţii apărute în Polonia în ultimii ani şi, de asemenea, dicţionare şi albume despre România. Astfel, publicul a avut posibilitatea de a cumpăra volume de autori români, traduşi în limba polonă, un loc aparte avându‑l proaspăta serie „România astăzi”, iniţiată de Editura Universitas de la Cracovia, sub coordonarea poetului, traducătorului şi istoricului literar Jakub Kornhauser. Seria a fost lansată la târgul cracovian. Pe parcursul a cinci ani (2018‑2022), editura şi‑a propus un program ambiţios, cu câte cinci cărţi româneşti publicate în fiecare an. Primele lucrări apărute sau în curs de apariţie sunt: Cum s‑a românizat România de Lucian Boia, Sexagenara şi tânărul de Nora Iuga, Despre limită de Gabriel Liiceanu, Negustorul de începuturi de roman de Matei Vişniec, Soldaţii. Poveste din Ferentari de Adrian Schiop. La standul românesc n‑au lipsit alte noi volume, publicate în acest an în Polonia: Falsul Dimitrie de Dumitru Crudu, finalist în acest an la Premiul „Poetul European al Libertăţii”, Vizuina luminată de Max Blecher (premieră de târg), Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor de Adrian Cioroianu, Diavolul în istorie de Vladimir Tismăneanu, Dracula de Matei Cazacu. Au fost disponibile, de asemenea, două reeditări ale unor cărţi deosebit de apreciate în Polonia, ale căror ediţii precedente s‑au epuizat complet: colecţia de eseuri Sacru‑Mit‑Istorie de Mircea Eliade şi De ce este România altfel? de Lucian Boia, dublu volum conţinând De ce este România altfel? şi România, ţară de frontieră a Europei.

Un alt volum prezentat publicului cracovian în premieră – importanta antologie intitulată Insula latină. Antologia nonficţiunii româneşti, publicată de Fundaţia Karta în toamna acestui an. Lucrarea cuprinde texte semnate, printre alţii, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Brătianu, Lilly Marcou, Regina Ana a României, Ioana Raluca Voicu‑Arnăuţoiu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea şi Corneliu Coposu.

Literatura română a fost promovată şi printr‑o serie de broşuri şi alte materiale promoţionale în limba polonă, pregătite de ICR Varşovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariţii de carte românească pe piaţa poloneză şi se anunţă volumele aflate în pregătire pentru perioada următoare. În ultimii ani s‑a înregistrat un adevărat record publicistic românesc în Polonia, apărând în traducere poloneză peste 40 de volume ale unor autori români.

Prezenţa românească la târg a fost sporită de expoziţia de fotografie „Transilvania 2018 prin ochii fotografilor polonezi”. Proiectul este rezultatul „Întâlnirilor Fotografilor Polonezi, Ediţia a XII‑a – Transilvania 2018” şi este rodul muncii a opt fotografi din Toruń, Gdańsk, Varşovia, Radomsko şi Głogów. În perioada 11‑17 iunie 2018, pornind de la baza stabilită la Saschiz, artiştii au vizitat cu aparatele de fotografiat satele, oraşele şi orăşelele transilvănene, de la Mediaş la Bran.

Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia este al doilea, ca mărime, printre evenimentele de acest tip din Polonia. Cu peste 700 de expozanţi din 20 de ţări şi peste 70.000 de vizitatori, târgul este deschis publicului pe durata a patru zile şi găzduieşte edituri poloneze şi străine, instituţii culturale locale, dar şi internaţionale, librării, asociaţii care s‑au impus pe piaţa poloneză a cărţii. În acest an, ţara invitată a fost Suedia. N‑au lipsit cărţi ale editorilor din Germania, Franţa, Spania, Italia, SUA, Marea Britanie.

Anca Damian, distinsă cu Premiul „Mirada Internacional” la Madrid

Realizatoarea Anca Damian a fost distinsă cu Premiul „Mirada Internacional” în cadrul galei de închidere a celei de‑a XXVII‑a ediţii a Festivalului de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori. Distincţia recunoaşte opera unei pioniere în domeniul docu‑animaţiei în România, dar şi a unei voci singulare în panorama cinematografiei europene. Potrivit organizatorilor festivalului, „Anca Damian este o creatoare totală, un reper şi o inspiraţie inconturnabilă pentru noii realizatori.”

De‑a lungul celor 12 zile, Festivalul de Film din Madrid, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, a oferit publicul madrilen posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape o parte semnificativă a filmografiei regizoarei premiate: scurtmetrajele Carré (2016) şi Telefonul (2018) şi lungmetrajele Crulic, drumul spre dincolo (2011), O vară foarte instabilă (2013) şi Muntele magic (2015).

Sâmbătă, 20, şi duminică, 21 octombrie, cineasta a fost prezentă la Madrid discutând cu publicul despre sursele sale de inspiraţie, despre calibrarea alegerilor formale şi estetice cu subiectul filmului, dar şi despre rolul femeii în cinematografia contemporană, în acord cu sloganul festivalului „Şi femeile filmează”.

Acest premiu, care recompensează traiectoria regizoarei până în prezent, a venit la numai o zi după ce la Varşovia a obţinut Premiul pentru cel mai bun regizor pentru cea mai recentă peliculă a sa, „Moon Light Kabul”.

Festivalul de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori, ce s‑a desfăşurat anul acesta în perioada 11‑23 octombrie, este un eveniment de tradiţie pe scena madrilenă a filmului independent. Face parte din circuitul festivalurilor prestigioase din Spania, scurtmetrajele premiate de festival intrând în selecţia Premiilor Goya acordate de Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Spania. În anul 2015, Institutul Cultural Român de la Madrid a colaborat cu festivalul la organizarea unei retrospective a filmografiei regizorului Corneliu Porumboiu.

Filmul‑manifest al Generaţiei ’70, la al 18‑lea Cineclub FILM

Vineri, 19 octombrie 2018, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) a găzduit cea de‑a 20‑a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căruia a avut loc un triplu eveniment. În primul rând, a fost prezentat, într‑o excelentă copie pe peliculă (35 mm) şi în prezenţa unora dintre realizatorii săi, filmul‑manifest al Generaţiei ’70 din cinematografia românească, documentarul colectiv Apa ca un bivol negru (1970), semnat de Andrei Cătălin Băleanu, Pierre Bokor, Iosif Demian, Stere Gulea, Roxana Pană, Dan Piţa, Dinu Tănase şi Mircea Veroiu. Cu această ocazie, a fost lansată cartea Filmul, mon amour, un volum de şi despre regretatul critic şi istoric de cinema Călin Căliman, om de artă, un susţinător neobosit al Generaţiei ’70, ca şi al tuturor cineaştilor români importanţi, care ne‑a părăsit anul acesta, pe 25 aprilie, la puţin timp după lansarea ediţiei a treia, adusă la zi, a monumentalei sale Istorii a filmului românesc. Cartea lansată la Cinemateca Eforie şi prezentată de criticul Titus Vîjeu cuprinde atât răspunsurile lui Călin Căliman la întrebările adresate lui de George Canache şi Dinu Moraru, cât şi mărturii ale câtorva dintre cei care l‑au cunoscut şi apreciat pe critic. De asemenea, pe 19 octombrie a fost lansat şi cel mai recent număr (3 / 2018, al 21‑lea din istoria publicaţiei) al revistei Film, pe care Călin Căliman a onorat‑o cu colaborarea sa încă de la primul număr. La lansare au participat criticul şi profesorul de cinema Dana Duma, redactor-şef, precum şi redactori şi colaboratori ai publicaţiei editate de UCIN.

Cineclubul FILM este o serie de evenimente (proiecţii speciale cu filme româneşti remarcabile, prezentate în copii noi sau restaurate şi însoţite de discuţii cu invitaţi) organizată de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista Film, publicaţie trimestrială a Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Printre invitaţii de până acum ai Cineclubului s‑au numărat: regizorul şi scenaristul Stere Gulea, regizorul Dinu Tănase, directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile şi Doru Mitran, monteurii Mircea Ciocâltei şi Melania Oproiu, cântăreaţa şi actriţa Marina Voicu, actorii Dan Condurache, Ion Dichiseanu, Irina Ionescu, Dan Nuţu şi Dorel Vişan, criticii Ioan‑Pavel Azap, Călin Căliman, Dana Duma, Marilena Ilieşiu, Magda Mihăilescu, Cristian Tudor Popescu, Călin Stănculescu şi Titus Vîjeu, scriitorul şi publicistul Bedros Horasangian, jurnalistul şi editorul Emil Stanciu.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now