Contemporanul » Evenimente - Lansări » Academicianul Ioan‑Aurel Pop, de Ziua Culturii Naţionale, la ICR: „În Franţa, am simţit cel mai mare sprijin dintre toate puterile occidentale”

Academicianul Ioan‑Aurel Pop, de Ziua Culturii Naţionale, la ICR: „În Franţa, am simţit cel mai mare sprijin dintre toate puterile occidentale”

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român (ICR) a vernisat marţi, 15 ianuarie 2019, expoziţia „Pictori români în Franţa”, ce prezintă lucrări realizate de nume mari ale picturii române, a căror carieră artistică este în strânsă conexiune cu Franţa. Deschiderea expoziţiei, organizată de ICR şi Asociaţia „Soleil de l’Est”, a avut loc în prezenţa unor înalţi oficiali şi distinşi oaspeţi – viceprim‑ministrului pentru implementarea parteneriatelor strategice, doamna Ana Birchall, preşedintele Academiei Române, domnul Ioan Aurel‑Pop, vicepreşedintele Academiei Române, domnul Răzvan Theodorescu, ambasadoarea Franţei în România, E.S. doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. domnul Mihai Gribincea. Alături de majoritatea artiştilor expozanţi, printre care s‑au numărat Valentin Tănase, Victor Dima, Daniel Crăciun, Nicolae Blei, Vasile Tolan, Corneliu Vasilescu, Horea Cucerzan, Nicolae Iorga, au fost prezente personalităţi din sfera academică, diplomatică şi culturală, parteneri ai Institutului Cultural Român, printre care vicepreşedintele UNITER, doamna Aura Corbeanu, preşedintele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, domnul Ioan Cărmăzan, consilier adjunct pentru cooperare culturală la Institutul Francez, domnul Stéphane Cesari, muzicianul Marcel Spinei, profesorul Manuela Cernat, actriţa Magda Catone, jurnalistul Tudor Octavian.

Evenimentul a debutat cu mesajul prim‑ministrului României, doamna Viorica Dăncilă: „Felicit ICR pentru implicarea în numeroase evenimente culturale de prestigiu din cadrul Sezonului România‑Franţa. Aceste lucrări din expoziţia organizată de ICR arată bogăţia acestui neam, bogăţia culturii române. Alături de noi, la vernisajul acestei expoziţii, se află şi unii dintre autorii acestor opere deosebite şi aş dori să le mulţumesc, pentru că, prin toată activitatea dumnealor, promovează valorile culturale româneşti şi demonstrează că sunt adevăraţi ambasadori ai culturii noastre naţionale”. Expoziţia «Pictori români în Franţa» se înscrie în seria de evenimente derulate de ICR de Ziua Culturii Naţionale, fiind în egală măsură o continuare firească a implicării instituţiei noastre în organizarea de evenimente culturale de referinţă în cadrul Sezonului România‑Franţa. Este foarte important ca publicul român să ştie că lucrările acestor adevăraţi ambasadori ai picturii române au fost apreciate, în egală măsură, de publicul francez”, a spus preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu. „Anul 2019 este anul României în Europa. Am încheiat Anul Centenar cu peste 1.500 de evenimente în toată reţeaua ICR, suntem în plin Sezon România‑Franţa, pregătim prezenţa României ca ţară invitată la marele Festival EUROPALIA de la Bruxelles. Nu în ultimul rând, contribuim la programul cultural asociat Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene. În continuare, în 2019 ne aşteaptă un ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat, şi EUROPALIA 2019, unde România este ţară invitată. Va fi, aşadar, un tur de forţă instituţională”, a menţionat doamna Liliana Ţuroiu.

Ziua Culturii Naţionale marchează două culturi – cultura română şi cultura franceză – şi dialogul dintre cele două culturi. Cred că Sezonul România‑Franţa a debutat în jurul anului 1830, când schimburile dintre cele două ţări au început să fie importante. Sezonul România‑Franţa a continuat, de altfel, pe tot parcursul secolelor XIX şi XX. Eliade, Cioran, Ionesco, Brâncuşi s‑au simţit ca acasă în Franţa. Deci, acest eveniment face parte din Sezonul România‑Franţa care se întinde deja pe trei secole”, a spus domnul Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR.

Pentru a sublinia relaţiile culturale strânse dintre România şi Franţa, Institutul Cultural Român a oferit Ambasadei Franţei o lucrare semnată de sculptorul Dan Băncilă. Trofeul, reprezentând Marea Unire, a fost primit de Excelenţa Sa, doamna ambasador Michèle Ramis. Diplomatul francez a felicitat ţara noastră cu această ocazie aniversară, subliniind, în intervenţia sa, unul dintre proiectele de anvergură, în derulare, între cele două ţări. Obiectivul Sezonului România‑Franţa este de a obţine câştigul pe care cultura îl poate genera, pentru că numai prin cultură se apropie popoarele, naţiunile. Dorim ca Sezonul România‑Franţa să înnoiască prietenia franco‑română, care e foarte veche şi care se îmbogăţeşte prin expoziţii de o asemenea calitate artistică, cum este această expoziţie“, a punctat Excelenţa Sa, doamna Michèle Ramis.

Preşedintele Academiei Române, domnul Ioan‑Aurel Pop, a felicitat ICR pentru ideea acestui eveniment, foarte potrivită pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi momentul pe care‑l traversează România azi. Academia Română are cea mai bună colaborare cu ICR şi nădăjduim în continuare să reuşim împreună să unim această naţiune prin cultură. Franţa este patria care ne‑a ajutat cel mai mult de‑a lungul timpului. Dincolo de interesele sale economice, comerciale, ne‑a ajutat cel mai mult să ne construim ţara care se numeşte astăzi România. De la 1859 până la 1918, în Franţa am simţit cel mai mare sprijin dintre toate puterile occidentale“, a declarat preşedintele Academiei Române.

Pentru artiştii români a lucra în Franţa este cea mai importantă tradiţie culturală. În acest context, ICR continuă acest demers care este aproape de două ori secular. La rândul ei, Franţa datorează artiştilor români foarte mult. Expoziţiile de acest gen din cadrul Sezonului România‑Franţa se aşază, aşadar, într‑o tradiţie prestigioasă. Dincolo de foarte multe avataruri, Franţa rămâne marea noastră prietenă şi marele nostru model cultural. Felul nostru de a gândi este învecinat felului în care gândesc, creează şi se exprimă prietenii noştri francezi”, a precizat domnul academician Răzvan Theodorescu.

„Odinioară o adevărată Mecca a curentelor şi tendinţelor plastice, Franţa rămâne şi astăzi un loc de unde se dă tonul în arta contemporană. Asociaţia «Soleil de l’Est», care promovează stagii de creaţie ale pictorilor români în locuri simbolice din Franţa, nu face altceva decât să continue vechea tradiţie a convergenţelor artistice ale picturii româneşti cu valorile plastice europene”, a apreciat domnul Valentin Tănase, artist plastic şi participant la primul stagiu de creaţie „Soleil de l’Est” în Franţa – 2001.

Cu prilejul vernisajului, a fost acordată din partea ICR o Distincţie de Onoare Asociaţiei „Soleil de l’Est” pentru excepţionala activitate de promovare a culturii române.

În cadrul expoziţiei „Pictori români în Franţa”, Asociaţia „Soleil de l’Est” prezintă lucrări realizate în timpul rezidenţelor de artişti conduse de asociaţie în Franţa, în perioada 2001‑2014. Totodată, la această expoziţie sunt prezenţi şi pictori români seniori, prin lucrări care au fost prezentate de „Soleil de l’Est” în Franţa, în mai multe expoziţii. Pictorii expozanţi la ICR sunt Ion Atanasiu‑Delamare, Levente Albert, Dalia Bialcovski, Gabor Biro, Nicolae Blei, Nicolae Caţavei, Dan Cioca, Nicolae Ciochina, Gellu Costea, Augustin Costinescu, Marian Condruz, Daniel Crăciun, Horea Cucerzan, Victor Dima, Vasili Diviza, Cornel Drăgan‑Târgovişte, Mihail Gavril, Daniela Grapă, Dan Hatmanu, Ana‑Ruxandra Ilfoveanu, Niculae Iorga, Lucian Liciu, Dumitru Macovei, Waldemar Mattis‑Teutsch, Mihaela Modâlca, Costin Neamţu, Lisandru Neamţu, Ştefan Pelmuş, Vasile Pop‑Negreşteanu, Marilena Preda‑Sânc, Gabriel Stan, Valentin Tănase, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Daniela Zbarcea.

Expoziţia de la ICR face parte din ciclul celor peste 150 expoziţii de pictură română, organizate de „Soleil de l’Est” în prestigioase locaţii, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building şi Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanţa României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia) etc.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now