Cronică plastică

O lecție de măiestrie

Artist discret, aproape retras în propriul atelier de creație, sculptorul Marian Petre a revenit în public cu o nouă expoziție personală de sculptură și desen, găzduită de Galeria Artoteca a Bibliotecii Metropolitane din București, la începutul lunii octombrie a anului trecut.

Spectacolul vizual la care Marian Petre ne‑a făcut părtași, o încununare a activității sale artistice de până în prezent, a fost alcătuit din lucrări de sculptură în lemn, lucrări realizate în tehnica metalului bătut, sudat sau cu elemente ready‑made adaptate compozițiilor și ideii ce se află la baza lor, lucrări modelate în ipsos patinat, toate având ca numitor comun ipostaze ale ființei umane și intenția unei călătorii regresive, în trecutul strămoșilor și al etniei rome, căreia artistul îi aparține. Sculpturii i s‑a adăugat în chip inspirat seria de desene de sculptor care propun abordarea aceleiași tematici în expresie bidimensională, dezvăluind și o altă latură, mai rar adusă pe simeze, a artei lui Marian Petre.

De la prima perioadă a creației sale și până în prezent au trecut suficienți ani încât artistul să‑și consolideze stilul și viziunea și să realizeze un echilibru și o armonie absolut necesare între elementele de continuitate, adică firele directoare ale sculpturii lui, și cele de noutate, inerente fiecărei etape a operei. Probabil, cel mai important element de continuitate, respectiv tema recurentă a lucrărilor lui Marian Petre, este legătura artistului cu etnia sa și cu avatarurile, dramele și tradițiile acesteia. Tema era vizibilă și în expoziția „Artis rroma”, deschisă în 1999 la Galeria Simeza din București și apoi la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, împreună cu un alt sculptor de etnie romă, Mircea Lăcătuș, care, în prezent, trăiește în SUA. De atunci și până în prezent, sculptura lui Marian Petre s‑a rafinat, s‑a diversificat, a recurs și la celelalte materiale tradiționale, precum piatra sau lemnul, a îmbinat tehnica cioplitului cu cea a modelajului și cu cea a prelucrării prin diferite procedee a metalului. Pentru aceasta din urmă artistul are, evident, o predispoziție genetică, știut fiind că cei mai iscusiți meșteri fierari erau cei de etnie romă. Doar că Marian Petre a mers mult mai departe, folosindu‑se de un meșteșug tradițional aproape dispărut astăzi, pe care prin talentul și abilitățile sale înnăscute l‑a transformat în artă.

Mai mult, sculptura lui Marian Petre a dobândit un caracter sintetic și o forță metaforică surprinzătoare. În forme simple, clare, compacte, stilizate, aproape toate legate de portret și de anatomie, artistul evocă lumea trecută a înaintașilor săi, a strămoșilor, cărora astfel le și cinstește memoria, plonjând în amintire, în straturile ei profunde, de unde aduce la suprafață, adică în prezent, după un proces de înnobilare prin intervenție artistică, chipuri de oameni dispăruți în chip tragic, supuși robiei, sărăciei și durerilor de multe feluri. Sârma ghimpată, integrată în compozițiile antropomorfe ale lui Marian Petre ca o „carcasă” menită nu să protejeze, ci să sugereze privarea de libertate, înconjoară personaje simbol, între care se află și un posibil autoportret.

Artistul s‑a pus în ipostaza arheologului care sapă, de data aceasta, nu în straturile adânci ale pământului spre a aduce la lumină lumi apuse, ci în straturile profunde ale amintirii, ale memoriei, spre a descoperi acolo comori de trăire omenească, o umanitate înrobită, deznădăjduită, dar capabilă să‑și conserve tradițiile și identitatea. Sufletele strămoșilor săi se „reîntrupează” în forme sculpturale, în coloane cioplite în lemn sau prelucrate din metal, alcătuite din suprapuneri de chipuri și din elemente anatomice stilizate. Unele astfel de compoziții verticale, realizate din metal sau lemn, au un fel de „ferecătură” ce lasă să se întrevadă interiorul lucrărilor, acolo unde adastă, de obicei, un chip, un portret uneori aproape expresionist.

Temei etnice, artistul îi asociază și altele legate de aceasta, precum holocaustul sau robia, dar, mergând mai departe, se poate spune că Marian Petre este preocupat în creația sa de condiția umană, în general, de fragilitatea și perisabilitatea omului. Au fost expuse în recenta sa personală, la Galeria Artoteca, două lucrări diferite ca abordare, tehnică și factură, dar puternic încărcate simbolic. Una dintre ele, o compoziție verticală realizată din ipsos, ce suprapune oseminte, rămășițe omenești care au la bază două elemente metalice sugestive pentru etnia romă, respectiv o potcoavă și o cătușă pentru picior, semn al robiei, nu are în alcătuirea sa nici o intenție estetică, ci își propune doar să exprime direct, tranșant, realitatea dramei omului din orice loc și din orice timp. A doua lucrare, de o simplitate desăvârșită, este o masă rotundă din lemn, dispusă pe podeaua galeriei, în mijlocul căreia tronează un măr realizat dintr‑un metal prețios și pe care sunt proiectate contururile unor siluete omenești, umbrele strămoșilor, pe care sculptorul își construiește permanent identitatea.

Marian Petre este un artist puternic ancorat în tradiție, la nivelul tematicii și al tehnicilor de lucru, dar în același timp un artist modern, care vine cu soluții plastice originale, surprinzătoare și întotdeauna aflate în armonie cu conținutul ideatic al lucrărilor sale.

■ Critic și istoric de artă

Luiza Barcan

Total 1 Votes
0

Luiza Barcan

Luiza Barcan, critic și istoric de artă, doctor în arte vizuale, expert al Ministerului Culturii în domeniul: Bunuri cu semnificație culturală – artă medievală, secolele XVIII-XIX, jurnalist, expert al Casei de Licitații Vikart. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea, membru fondator și director al Fundației HAR („Habitat și Artă în România”). S-a născut la București în data de 8 octombrie 1964. Absolventă a Liceului de matematică-fizică nr. 4 din București, a Facultății de Limba și Literatura Română de la Universitatea București (1987) și a Facultății de Istoria și Teoria Artei a Universității Naționale de Artă din București. Profesor de limba și literatura-română (1990-1995), redactor, realizator de emisiuni la Televiziunea Română (1995-2013), redactor la Radio România Internațional (2000-2006), colaborator la Radio Trinitas al Patriarhiei Române, din 2014 și până în prezent (realizator al documentarului radiofonic „Zidiri în chipul crucii”). Din 1996 publică cronică plastică, interviuri, reportaje, eseuri, studii de istoria artei, monografii de monumente în paginile Contemporanul, Literatorul, Azi Literar, artPanorama, Museion, Adevărul literar şi artistic, Ianus, Virtualia, Tribuna, Tabor, Povestea vorbei, Buridava, Ramuri, Observator cultural, artMargins a Universităţii „Santa Barbara” din California.

Co-organizator, împreună cu Alexandru Nancu, al programelor Fundaţiei HAR: „Habitat şi Arta in Romania” ,„Arta in drum spre muzeu” (1999 – Râmnicu Vâlcea), „Tradiţie şi Postmodernitate” (2000 – 2005, Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, judeţul Vâlcea) „Stuf 2004” (2004, Murighiol, judeţul Tulcea), „ReSitus – Metode şi tehnici avansate de conservare şi reconstrucţie digitală pentru patrimoniul cultural-istoric imobil (2007, Câmpulung Muscel), Lut/ Adobe 2007, 2008, 2009 (Capul Doloşman/ Cetatea Argamum, judeţul Tulcea).

Din anul 2000 şi până în prezent, curator al programului „Restituiri” care a cuprins expoziţiile: „Seniori ai picturii romaneşti contemporane”, „Invitaţii lui Iosif Sava în 40 de desene ale Rodicăi Ciocârdel Teodorescu”, „Rromani art”, expoziţiile personale de la Constanţa, Tulcea, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti ale pictoriţei centenare Medi Wechsler Dinu, expoziţia retrospectivă Maria Constantin, expoziţiile retrospective Alexandru Nancu („Teasc pentru memorie” și „Spațiul imaginării”), Bucureşti 2013, expozițiile retrospective Lidia Nancuischi). Curator a peste 30 de expoziţii personale sau de grup, deschise în Bucureşti şi în alte oraşe mari ale ţării. Face parte din colectivul de autori ai dicţionarului on line Un secol de sculptură românească (2013, 2014) și din colectivul de autori ai cărții Centenarul femeilor din arta românească (2018).

Debut literar în revista artPanorama, cu proza Jucătorii de șah (1997). Debut editorial cu volumul Nichita Stănescu. O viziune poetică a timpului (2000, ediţie bibliofilă, coordonata de Mircia Dumitrescu).

Cărți de memorialistică: Artişti plastici la Serata lui Iosif Sava (2003), în format electronic (2005); Spre Răsărit, cu Alexandru (2017).

Cărți de specialitate (cronică plastică, istoria artei): Angoase ale privirii (2004); Monografiile bisericilor de lemn – monument istoric de la Grămeşti, Malaia, Racoviţa- Copăceni, Ciungetu, Brezoi, Mariţa (2000, 2001), împreună cu Alexandru Nancu; Albumul monografic Medi Wechsler Dinu (2010); Albumul monografic „Maria Constantin” (2013); Albumul monografic „Constantin Calafateanu” (2014); Albumul monografic „Lidia Nancuischi” (2018)

Premii și distincții: Premiul pentru critică, acordat de Consiliul Director al Uniunii Artiștilor Plastici din Roâmânia (2017); Diplomă de excelență pentru întreaga activitate, acordată de Filiala Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu ocazia Bienalei „Ion Andreescu” (2018); Premiul III la Festivalul de film documentar scurt „Yperia 2012”, de pe insula Amorgos – Grecia, pentru filmul „Grecii de Brăila” („Greek and Romanian”); Premiul pentru film religios la Festivalul de film documentar scurt „Yperia 2011”, de pe insula Amorgos – Grecia, pentru filmul „Skopelos, insula celor 365 de altare”; 2011 – Medalia Muzeul Brăilei – 130 de ani şi Medalia „Nicolae Iorga – 140 de ani de la naştere”, decernate de Muzeul Brăilei pentru documentarele „Biserici de la Dunăre” (2011).

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button