Contemporanul » Clubul Ideea Europeană » Onoarea n‑are vârstă

Onoarea n‑are vârstă

Nicolae Breban împlineşte 85 de ani, o aniversare fără importanţă pentru simplul fapt că, de o bună bucată de vreme, ceea ce este, ceea ce reprezintă el nu are ani, nu are vârstă, nu se numără în frânturi de timp şi, îndrăznesc să spun, nu are moarte. El este un front, un baraj de cărţi împotriva barbariei, a talazului de glod cu care ne luptăm de la începutul lumii, încununat cu o spumă politică a cărei culoare nu‑i schimbă natura. Nicolae Breban i s‑a ridicat împotrivă când călărindu‑l, când dându‑se sub val cum făceam noi, copii, la mare, ţinându‑ne cu degetele de nas şi cufândându‑ne ca să nu ne prăvale monstrul de apă care trece, trece şi după care nimic nu rămâne.

În această luptă care opune literatura şi numai literatura, gândul şi numai gândul, duhul şi numai duhul, ideea, ideea de temei a Europei, şi numai această idee…, în această luptă a culturii împotriva forţei brute am fost tovarăşi de front. Din linia a doua, mi‑a fost dat să constat cât de singuri erau cei câţiva dintr‑o generaţie care nu mai voia să apere o lume deja moartă, care‑şi flutură azi stârvurile prezentându‑le drept culmea progresului, ci să dea o năzuinţă spirituală unei lumi noi, încă bolnavă de cea dinainte, deja luminată de o zare pe care încă n‑o cunoaştem. Simţeam încă de pe atunci că Nicolae Breban nu mai are vârstă: el o are pe cea mereu înoită a tovarăşilor săi de năzuinţă, întotdeauna puţini, care au curajul să creadă că pravila noastră nu e legea animală a economiei de piaţă, a materialismului istoric dacă preferaţi, ci obligaţiile pe care le aduc în lume cultura, inteligenţa, cinstea – într‑un cuvânt onoarea, un cuvânt pe care nu‑l cunosc nici pietrele, nici jivinele, nici managerii.

Onoarea n‑are vârstă.

Nu vă lăsaţi înşelaţi: Nicolae Breban nu împlineşte 85 de ani.

Felicitaţi‑l, totuşi. Îşi are şi el slăbiciunile lui, destule, şi se bucură de fiecare sărbătoare care îi dă prilejul să ciocnească un pahar cu dumneavoastră. La mulţi, mulţi ani, Nicolae Breban!

Virgil Tănase

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now