Contemporanul » Clubul Ideea Europeană » Mircea Vulcănescu, o excepţie ameţitoare

Mircea Vulcănescu, o excepţie ameţitoare

1. Generația lui Vulcănescu

Mircea Vulcănescu face parte din elita intelectuală cu formaţie enciclopedică apărută în România ca urmare a descătuşării energiilor, tinere şi viguroase, după Marea Unire din 1918. Generaţia de sinteză, cum a numit‑o Mircea Eliade. Participarea acestei generaţii la spiritul public antebelic este remarcabilă

Preşedintele Cehoslovaciei, Thomas Masaryk, într‑o scrisoare adresată la 9 aprilie 1933 lui Virgil Madgearu, pe atunci ministru al Finanţelor, se arăta entuziasmat de Proiectul economic al Europei de Est pregătit de Mircea Vulcănescu. Preşedintele cehoslovac elogia „competenţa acestui tânăr autor, remarcabil specialist, economist şi filosof… Vă mărturisesc marea mea mulţumire, continuă el, de a avea la Consiliul de organizare… pe acest prinţ al Spiritului a cărui clarviziune şi subtilitate nu sunt egalate decât de marea lui inimă şi frumosul şi nobilul lui caracter”. Acest „prinţ al Spiritului” avea să moară, la 28 octombrie 1952, după ce ispăşise patru din cei opt ani de temniţă grea, în puşcăria de la Aiud; fusese condamnat în lotul demnitarilor care au făcut parte din guvernul lui Ion Antonescu în timpul războiului pentru întregirea neamului!

Mircea Vulcănescu face parte din elita intelectuală cu formaţie enciclopedică apărută în România ca urmare a descătuşării energiilor, tinere şi viguroase, după Marea Unire din 1918. Generaţia de sinteză, cum a numit‑o Mircea Eliade. Participarea acestei generaţii la spiritul public antebelic este remarcabilă. Este drept că unii dintre creatorii de vârf s‑au abandonat orgoliului sau vanităţii, chiar şi ranchiunei. Detaşarea în timp ne ajută să facem dreptate acolo unde opera lor o impune şi să recunoaştem că, prin ceea ce rezistă vremii, ei au format o generaţie ce avea o impresionantă capacitate de construcţie istorică. Receptarea creaţiei acestei generaţii a fost diferită, cum diferită a fost şi confruntarea operei fiecăruia cu adevărul şi cu judecata posterităţii. Este o realitate că mulţi dintre intelectualii antebelici au avut apetit pentru politică. De unde şi rezervele manifestate, din raţiuni doctrinare, în timpul irumperii lor în conştiinţa publică – cazul tragic al lui Nae Ionescu –, sau din spirit vindicativ şi opacitate politică, după instaurarea regimului de guvernare comunistă în România, cazul lui Mircea Vulcănescu.

În ultimii ani, dificultăţile de receptare au fost depăşite – când nu a funcţionat noul oportunism politic –, iar reintegrarea unora dintre scriitorii, filosofii, sociologii antebelici a făcut progrese. Relectura operelor celor care au format elita culturii româneşti interbelice demonstrează că avem încă mari datorii şi că reintroducerea creaţiilor antebelice în circuitul culturii româneşti contemporane trebuie grăbită. Nici tentaţia pentru excesul de glorie, nici ingratitudinea nu trebuie să bulverseze o receptare obiectivă şi dreaptă. Chiar dacă „toată «opera» lui, atât câtă este ea (adică mai puţin întinsă decât ar fi putut fi), raportată la «volumul» de fiinţă şi de informaţie structurată care i‑a constituit temeiul, a fost strict «ocazională»: răspuns graţios la diverse solicitări”, cum susţine superficial Mihail Şora (Câteva crochiuri şi evocări, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2000). O reticenţă neacoperită decât de vanitate; critica, măcar din când în când, ar merita să aibă suport moral. Vulcănescu, observă corect Sorin Lavric, nu a trăit cu superstiţia operei. (Doi interbelici, Contemporanul. Ideea europeană nr. 8/2017).

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now