Contemporanul » Clubul Ideea Europeană » Breban – Exegi Monumentum

Breban – Exegi Monumentum

Nicolae Breban a împlinit 85 de ani? E incredibil. Prezenţa sa în cetate e atât de vie, încât ni se pare că e acelaşi Breban dintotdeauna, omul plin de vigoare, scriitorul talentat şi responsabil din tinereţe. În depozitul meu de amintiri păstrez amintirea primei întâlniri cu Nicolae Breban, pe coridoarele Gazetei Literare. Aveam 19 ani, publicasem primele mele recenzioare în paginile revistei, din grupul de tineri aspiranţi la gloria literară, Nichita Stănescu, Cezar Baltag, Grigore Hagiu, Petre Stoica, Matei Călinescu, Florin Mugur trecuseră deja prin proba debutului. Doar Nicolae Breban nu se grăbea. Ştiam că lucrează la un roman. Degeaba era sfătuit să scrie şi el o schiţă, o mică nuvelă, să publice, să se afirme. Breban gândea altfel. Avea de tânăr viziunea marilor construcţii de proză şi debutul său, ca romancier, a fost pe măsura ambiţiilor sale scriitoriceşti. Târziu i‑a apărut numele pentru prima dată în presa literară. Debutul editorial ca romancier, în 1965, cu excepţionalul roman Francisca, a confirmat toate aşteptările. Breban se aşeza în fruntea generaţiei tinere şi a prozei literare româneşti contemporane, loc pe care nu‑l va mai părăsi nici până astăzi.

Silit să părăsesc ţara, de departe, am urmărit cu mare interes şi căldură prietenească drumul creator al lui Nicolae, i‑am citit cărţile, am scris uneori despre noile sale romane: În absenţa stăpânilor (1966), Animale bolnave (1968), Îngerul de gips (1973), Bunavestire (1977), Don Juan (1981), Drumul la zid, trilogia Amfitrion (1994), tetralogia Ziua şi Noaptea (1998‑2007), Singura cale (2011), Demonii mărunţi (2013), Jocul şi fuga (2015) şi recentul roman Frica (2018). În biblioteca mea păstrez şi volumele de versuri, memorii, eseuri şi publicistică scrise de Nicolae Breban. O operă magnifică, îndreptăţind candidatura sa la Premiul Nobel pentru Literatură. L‑ar merita cu asupra de măsură.

Îmi amintesc de durerea care m‑a lovit la aflarea mizerabilei acuzaţii de colaborare a scriitorului cu Securitatea. Am publicat atunci în presa israeliană, la adresa acelora care murdăreau imaginea lui Breban, tableta Să vă fie ruşine! Era minimul ce‑l puteam face şi ştiu că intervenţia mea i‑a făcut, atunci, bine la suflet lui Nicolae.

Eram la Ierusalim, într‑o noapte fără sfârşit, când am terminat de citit Frica, ultimul roman al scriitorului, şi i‑am telefonat foarte emoţionat lui Breban. Citisem cartea cu înfrigurare. Ştiu că Breban spune despre această operă că ar reprezenta „marea carte a colectizării din România comunistă”. Eu cred că e o autobiografie. L‑am recunoscut pe marele romancier, pe marele meu prieten, în tot ce au întreprins, au gândit şi au suferit cele două personaje principale ale cărţii: Ion Nistor şi Luca. „Domni cu adevărat şi drepţi pe un pământ generos, răbdător cu noi şi cu toate ale lumii şi ale Fiinţei, jertfind în zile însemnate pentru cei ce au suferit, sfinţii acestui pământ, cei pe care ne rezemăm, stâlpi ai înţelesului şi ai Neînţelesului.”

Cu aceste cuvinte se încheie Frica, publicat de Nicolae în preajma împlinirii vârstei de 85 de ani.

Din Ţara Sfântă, prieten drag, urarea biblică „Ad mea ve esrim”, să ai viaţă lungă, până la 120 de ani! Ţi‑o doresc toţi cei care te iubim…

TEŞU SOLOMOVICI
(MILCOVEANU – cel din tinereţile noastre)
31 ianuarie 2019

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now