Din ultimul număr:
Contemporanul » Arhiva Contemporanul » Revista Contemporanul nr. 05 Mai 2018

Revista Contemporanul nr. 05 Mai 2018

Eseu filosofic
Horia Vicenţiu Pătraşcu ● Apostazia filosofilor/ 18
Berdiaev anunţă chiar o epocă a Sfântului Duh, o epocă în care spiritul va domni, o epocă care urmează firesc epocii Tatălui (Vechiul Testament) şi epocii Fiului (Noul Testament), o epocă în care libertatea şi creaţia se îmbină întru continuarea Creaţiei divine, întru instaurarea celei de-a opta zi a creaţiei şi a fiinţei teandrice.

Modele
Magdalena Popa Buluc ● Călin Căliman – patriarhul criticii filmului românesc, a plecat grăbit să scrie cronici în ceruri/ 19
„Călin Căliman a fost un spirit generos pe care cele peste opt decenii de viaţă l-au îmbogăţit cu o caldă, fertilă umanitate. Am străbătut împreună drumuri frumoase, lungi, prin ţară, la reuniuni, simpozioane şi jurii şi, pentru că spirit tutelar al amândurora a fost Victor Iliu, mă mândresc cu faptul că, în toate gesturile de omagiere ale cineastului, m-a dublat fratern, cu discreţie şi eleganţă, acelaşi prieten-camarad-mentor Călin Căliman… Îi sunt dator cu un elementar mulţumesc… Şansa unei asemenea vecinătăţi spirituale e rară în viaţa fiecăruia dintre noi”.

Clubul Ideea Europeană
Cătălin Mosoia în dialog cu Gabriela Haja
Dicţionarul limbii române, din dragoste pentru cunoaştere şi limba română/ 20
Visul oricărui cercetător este să-şi vadă opera împlinită, dar la o astfel de operă participă generaţii. Aceeaşi istorie o au şi dicţionarele Academiilor din Franţa sau din Spania. În plus, o asemenea lucrare, odată încheiată, trebuie reluată şi actualizată periodic, fiindcă lexicul este în continuă schimbare. De pildă, Dicţionarul Academiei Franceze a ajuns la a noua ediţie, începută în 1986, încă nepublicată integral.

Polemice
Theodor Codreanu ● Marea reeducare. De la Comintern la… cominternism/ 23
Lovitura de stat din decembrie 1989, uzurpatoare a revoltei populare împotriva unui sistem represiv şi antinaţional, a deschis larg porţile terapiei de şoc în economia ţării. S-a dezlănţuit furia de realizare a condiţiei de tabula rasa.

Simion Dănilă • 75
Colaborări de Bogdan Mihai Dascălu, Octavian Doclin, Crişu Dascălu, Doina Bogdan Dascălu, Maria Niţu, Victor Ravini, Eugen Dorcescu/ 25

Polemice
Dan Voiculescu ● Umanismul pragmatic şi celelalte tipuri de umanism contemporan/ 28
Neajunsul major al construcţiilor ideologice îl reprezintă încremenirea, incapacitatea acestora de a se adapta într-un ritm comparabil cu ritmul evoluţiei societăţii. Lumea modernă, a secolului XXI, nu are cum îşi găsi răspunsurile la marile întrebări în dogme împietrite, ale altor veacuri. Aceasta este premisa de la care am pornit atunci când am încercat să găsesc o expresie nouă pentru vechea gândire umanistă. Aşa s-a născut „Umanismul pragmatic”.

Corespondenţă din Italia
Dana Oprica ● O carte-jurnal/ 30
Este o carte în care istoria României este turnată pe harta geografică a României şi a lumii. Este o carte în care sufletul românesc, simplu, dar puternic, uşor, dar trainic ni se oferă în exemple de iubire, de credinţă, de lacrimi de durere şi de bucurie, de jertfă a înaintaşilor întru dăinuirea neamului.

Corespondenţă de la Viena
Hans Dama ● Întâlnire în Siberia/ 30
Tăcuţi, prizonierii îşi sorbeau ceaiul aromat şi se grăbeau să plece, mulţumind pentru ospitalitate şi, luându-şi rămas-bun de la cei doi bătrâni, au părăsit căsuţa.

Antologiile Contemporanul
Trei poeme de Zhang Wei
Traducere din limba chineză de Constantin Lupeanu/ 31
De la începuturile literare din anii ’70 ai secolului trecut şi până astăzi, Zhang Wei a creat şi a publicat lucrări cuprinzând circa cincisprezece milioane de caractere chinezeşti, fără a lua în calcul cele vreo patru milioane de caractere distruse de autor. Socotind după volumul muncii, dintre scriitorii contemporani de valoare nu se poate nimeni orândui la dreapta sa. Această scriitură este vastă şi subtilă, cu o viziune largă, ambiţioasă şi totodată cea mai intangibilă introspecţie şi cea mai bogată dezvăluire a naturii umane şi a existenţei. Zhang Wei reprezintă nu numai vârful literaturii din fostele principate Qi şi Lu, dar s-a impus între culmile literaturii de azi a Chinei. (Din prefaţa la antologia de poezie Întoarcerea din călătorie, Editura Pedagogică Shandong, China, 2016.)

Eveniment
România la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta/ 31

Polemice
Magda Ursache ● Risipitorii/ 32
Ne risipim şi risipim. Suntem din ce în ce mai risipitori. Mentalul stabil şi tradiţional e batjocorit în fel şi chip, personalităţile sunt şi ele minimalizate, ţintele fiind elitele cu reală conştiinţă naţională.

Dintr-o haltă părăsită
Cassian Maria Spiridon/ 32

Polemos
Adrian Dinu Rachieru ● Basarab Nicolescu despre „Evanghelia transumanistă”/ 33
Umanitatea este în faţa spectrului autodistrugerii (triplă: materială, biologică şi spirituală) şi, gândind planetar, savantul propune o conştiinţă vizionară, hrănită de „speranţa autorenaşterii”.

Nostalgia valorii
Alexa Visarion ● Zborul înalt al amintirii – Ilie Gheorghe/ 34
Ilie Gheorghe, actor născut şi nu făcut, ştia că arta se îmbolnăveşte când ocoleşte Adevărul. Şi mai ştia să emoţioneze publicul.

Film
Dana Duma ● America fără super-eroi/ 35
Tot despre pasiuni apărute într-un context banal vorbeşte şi cel mai recent film al lui Woody Allen, Wonder Wheel (Roata mare), în care autorul dovedeşte o dată în plus că este un mare cineast-scriitor.

Antologiile Contemporanul
Maria-Ana Tupan ● Blaga şi noi
Cristina Elena Safta ● Lucian Blaga în Anul Centenar/ 36
Maria-Ana Tupan ● Blaga and Us
Cristina Elena Safta ● Lucian Blaga in the Centenary Year

Traducere şi prezentare de Maria-Ana Tupan & Cristina Elena Safta/ 37

Antologiile Contemporanul
Bashkim Shehu ● Jocul. Căderea din cer/ 38

Corespondenţă din Grecia
Monica Săvulescu Voudouri ● România din afara României/ 39

Ostrovul Învierii de Aura Christi/ 39

Vă dorim lectură plăcută!

Revista Contemporanul nr. 05 Mai 2018 în format pdf

Puteți comanda un abonament sau revista
în format tipărit pe librăria Contemporanul (Click aici)

 

Ediția Digitală Contemporanul

 Abonamentele și numerele în format digital sunt disponibile prin Paydemic.com


Proiect apărut cu sprijinul financiar din
Fondul recurent al Donatorilor – Academia Română

Logo-romania-citeste-ro

Arhiva revistei Contemporanul

Abonați-vă la revista Contemporanul și beneficiați de reduceri și suplimente gratuite!

Vezi toate suplimentele apărute cu revista Contemporanul 

Revista în format tipărit este distribuită de Editura Maxim Concept (tel.: 021 317 90 81).

Poate fi cumpărată din următoarele magazine și librării:
InMedio, Relay
Cărturești – Verona București
Pasaj Universitate – București.

 
Abonamentele se pot face la sediul redacţiei sau prin:
Compania Naţională „Poşta Romană” SA, Acta Legis SRL,
SC Orion Press Impex 2000 SRL, SC Manpres Distribution SRL.
 

Adresa redacţiei:
Asociaţia Contemporanul
CP-113, OP-22, Sect. 1, Bucureşti, cod 014780
Tel./fax: 4021 212 56 92; 4021 310 66 18.
E-mail: office@contemporanul.ro; contemporanul@yahoo.com

Salvează

Salvează

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now