Contemporanul » Arhiva Contemporanul » Revista Contemporanul nr. 05 Mai 2018

Revista Contemporanul nr. 05 Mai 2018

contemporanul-sigla-buna-300x69

.

Revista Contemporanul nr. 05 Mai 2018

Editorial 
Nicolae Breban ● Taifunul viselor/ 3
Romancierul şi eseistul Nicolae Breban a câştigat a II-a ediţie a Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă, Opera Omnia”. Anunţul a fost făcut marţi, în data de 1 mai 2018 în curtea Casei memoriale „Ion Creangă” din Humuleşti, de criticul şi istoricul literar Daniel Cristea Enache.
Premiul este acordat pentru întreaga operă în genul prozei de ficţiune unui autor român care s-a impus conştiinţei publice româneşti şi pe plan internaţional cu lucrări de certă valoare şi ţinută artistică, unanim apreciate de critica literară şi de marele public.
Premiul se subintitulează Opera Omnia.

Lecturi
Bogdan Creţu ● Viaţa unui scriitor aparent lipsit de biografie/ 4
O biografie a lui M. Blecher, scriitorul care şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii la orizontală, încorsetat în ghips, care a murit la nici 29 de ani, atunci când cei mai mulţi dintre noi abia începem să avem o biografie, poate părea un pariu greu de câştigat.

Centenarul Marii Uniri a României
Mircea Platon ● Iaşul capitală de război şi „închegarea neamului românesc” (II)/ 5
„Proclamaţia către naţiune” a Regelui Ferdinand din 14 august 1916 anunţa că România intră în război convinsă că „pentru viitor numai pe temeiul naţional se poate asigura viaţa pacinică a popoarelor”. „Proclamaţia” vorbeşte de „ziua aşteptată de veacuri de conştiinţa naţională, ziua Unirii lui” şi afirmă datoria de a încerca să înfăptuiască unirea românilor şi scăparea lor de „sub stăpânirea străinilor”, astfel încât România să „propăşească în pace potrivit datinelor şi aspiraţiunilor gintei noastre”.

Modele
Marian Victor Buciu ● Dincolo de înţelegere/ 6
Înţelegem parţial sau eronat, iar adesea dăm lucrurilor semnificaţii „aberante”. Adolescenţa ori ceea ce suportă acest nume „nu va putea fi niciodată înţeleasă până la capăt”.

Lecturi
Tatiana Petrache ● Daniel Turcea în cheie isihastă/ 7
Daniel Turcea însuşi ne provoacă printr-o ars poetica cel puţin excentrică pentru mentalitatea relativistă a omului post-modern: „poezia este slujire şi jertfă”, „adevărata poezie e gest sacru”, în care „poetul se aduce pe sine ardere de tot” pentru a „descrie revărsarea Luminii”.

Constantina Raveca Buleu ● Exerciţii de anamneză/ 8
Aceleaşi valori guvernează implicarea lui Vasile Gogea în viaţa societăţii româneşti de azi, ale cărei tare le amendează cu o impecabilă acuitate critică, legitimată de altitudinea reală a unui spirit devotat adevărului, memoriei şi „lecţiilor” acestora.

Surâsul prinţului Mîşkin
Aura Christi ● Cum iubesc poeţii. Labirintul frumuseţii/ 9
Descoperind-o târziu, după câteva întrevederi superficiale, în care discuţiile purtate de cei doi nu depăşesc cadrul obişnuit, specific artiştilor cu vocaţie puternică, Boris e livrat de tot revelaţiei de a fi contemporanul unui mare poet. Mirat de faptul că acest poet e ascuns într-un trup de femeie – „ce uimitor că eşti femeie!” –, nobelistul de mai târziu lunecă într-un soi de iubire deznădăjduită, cu o proptea în cer.

Modele
Constantin Coroiu ● Eugen Simion şi posteritatea lui Lovinescu/ 10
Cei care au crezut că îi vor afecta invidiabilul prestigiu cu asemenea atacuri nu au făcut decât să i-l sporească şi să-i pună şi mai mult în lumină statura seniorială, cu vorba lui Horia Bădescu, de mare critic şi cărturar cu o bibliografie impresionantă şi o solidă operă de fondator şi coordonator al unor construcţii culturale de anvergură ce vor dura fără îndoială.

(Con)texte
Maria-Ana Tupan ● Nous în variantă Web/ 12
Drama înaintăriii în vârstă, aflarea unui rost într-o societate consumeristă, unde cunoaşterea se reduce la utlitatea aplicativă, unde, cum spune Yeats, bătrânii înţelepţi sau poeţii creatori fac loc cuplurilor de tineri procreatori precum viaţa promiscuă a oceanelor e tema principală a acestor poeme de tip imagist cu lunecări în suprarealism.

Eveniment
Andrei Marga ● Formarea unei tradiţii: Dezbaterile de la Sinaia/ 13
Prima ediţie a dezbaterilor de la Sinaia a avut ca temă Statul de drept. Premise, condiţii, funcţionare. Alegerea temei s-a datorat nevoii de a lămuri starea justiţiei din România actuală.

Lecturi
Alina Bako ● Exoficţiunea în romanul românesc/ 14
Asumându-şi ceea ce numea Yves Citton „ficţiuni contrafactuale”, scriitorul francez îşi imaginează un secret ce ar putea revoluţiona lumea culturală – manipularea absolută prin cuvânt.

Eseu filosofic
Alexandru Surdu ● Maiorescu şi maiorescienii/ 15

Lecţii de istorie
Dan Berindei ● Academia Română şi naţiunea română/ 16
Problema naţională a dominat problematica primei sesiuni a Societăţii Academice Române. La începutul lunii august, „Concordia” de la Pesta publica o corespondenţă în care se spunea: „cultura şi iar cultura e pârghia ridicării noastre”.

Modele mitteleuropene
Ioan-Aurel Pop ● Istoricul Cetăţii/ 17
Dinu C. Giurescu vine din stirpea nobilă şi rară a intelectualilor de rasă. A fost unul dintre acei suverani ai spiritului, îndrituit să spună, ca şi Brâncoveanu odinioară: „Boieri dumneavoastră, de ce să iau domnia ţării, când eu sunt domn la mine acasă?”. Dinu C. Giurescu a fost nu numai un domn al istoriografiei româneşti, ci şi al culturii naţionale.

 

Continuare pe pagina următoare:

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now