Reveniți la sistemul clasic de educație, construit după modelul Spiru Haret!
Revista „Contemporanul. Ideea Europeană” nr. 3/ 2025 organizează o dezbatere națională, axată pe o altă reformă a școlii românești, propusă recent după „reformările succesive” ale școlii postdecembriste pe parcursul a peste trei decenii (!), între performanțele maligne – în esență de neacceptat – ale acestora aflându‑se: creșterea numărului analfabeților funcționali, creșterea alarmantă a abandonului școlar și a consumului de droguri printre minori, dispariția marilor scriitori români, a oamenilor de știință și a eroilor naționali din manuale, dispariția reperelor și a modelelor naționale de anvergură europeană din manuale și din spațiul public ș.a.
Nu e prima dezbatere organizată de noi.
Apelul nostru ferm este următorul: opriți reformele în instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar și reveniți la sistemul clasic de educație, construit după modelul Spiru Haret! Opriți experimentele prin care școlile românești sunt transformate în laboratoare de ștergere metodică a identității naționale – sintagmă, de care unii se feresc ca de foc, înlocuind‑o cu altele, mai potrivite politicii corecte, globalizării interpretate abuziv și ideologiilor de extracție neomarxistă.
Afirmăm aceste adevăruri în anul în care aniversăm 175 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu (stâlp și conștiință națională!), 185 de ani de la nașterea lui Titu Maiorescu, 160 de ani de la nașterea Reginei Maria a României și 160 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand cel Loial, supranumit și Întregitorul – personalități marcante ale trecutului României, care ar face onoare oricăreia dintre națiunile lumii, stâlpi‑fondatori ai României moderne.
Alături de junimistul Titu Maiorescu, exclamăm cu un calm al valorii, de neclătinat: „În lături!” falsei și păguboasei așa‑zise reforme a învățământului preuniversitar și universitar. În discuție e viitorul țării noastre. Iar în sprijinul acestuia vin: trecutul Țării Românești, credința, identitatea națională, limba română, tradiția, istoria, cultura neamului românesc și – asta în primul rând! – respectul și admirația față de marii Întemeietori, față de Strămoșii și Părinții noștri.
Sunt valori majore, care nu se negociază. Pentru că nu sunt de vânzare. Punct.
10 februarie 2025
Nicolae Breban și Aura Christi