Ancheta Conte

Reveniți la sistemul clasic de educație, construit după modelul Spiru Haret!

Revista „Contemporanul. Ideea Europeană” nr. 3/ 2025 organizează o dezbatere națională, axată pe o altă reformă a școlii românești, propusă recent după „reformările succesive” ale școlii postdecembriste pe parcursul a peste trei decenii (!), între performanțele maligne – în esență de neacceptat – ale acestora aflându‑se: creșterea numărului analfabeților funcționali, creșterea alarmantă a abandonului școlar și a consumului de droguri printre minori, dispariția marilor scriitori români, a oamenilor de știință și a eroilor naționali din manuale, dispariția reperelor și a modelelor naționale de anvergură europeană din manuale și din spațiul public ș.a.

Nu e prima dezbatere organizată de noi.

Apelul nostru ferm este următorul: opriți reformele în instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar și reveniți la sistemul clasic de educație, construit după modelul Spiru Haret! Opriți experimentele prin care școlile românești sunt transformate în laboratoare de ștergere metodică a identității naționale – sintagmă, de care unii se feresc ca de foc, înlocuind‑o cu altele, mai potrivite politicii corecte, globalizării interpretate abuziv și ideologiilor de extracție neomarxistă.

Afirmăm aceste adevăruri în anul în care aniversăm 175 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu (stâlp și conștiință națională!), 185 de ani de la nașterea lui Titu Maiorescu, 160 de ani de la nașterea Reginei Maria a României și 160 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand cel Loial, supranumit și Întregitorul – personalități marcante ale trecutului României, care ar face onoare oricăreia dintre națiunile lumii, stâlpi‑fondatori ai României moderne.

Alături de junimistul Titu Maiorescu, exclamăm cu un calm al valorii, de neclătinat: „În lături!” falsei și păguboasei așa‑zise reforme a învățământului preuniversitar și universitar. În discuție e viitorul țării noastre. Iar în sprijinul acestuia vin: trecutul Țării Românești, credința, identitatea națională, limba română, tradiția, istoria, cultura neamului românesc și – asta în primul rând! – respectul și admirația față de marii Întemeietori, față de Strămoșii și Părinții noștri.

Sunt valori majore, care nu se negociază. Pentru că nu sunt de vânzare. Punct.

10 februarie 2025

Nicolae Breban și Aura Christi

Total 0 Votes
0

Nicolae Breban

Nicolae Breban, romancier, eseist, poet, dramaturg, publicist (n. 1 februarie 1934, Baia Mare), unul dintre cei mai importanţi romancieri români. Familia Breban se refugiază la Lugoj, unde tatăl scriitorului va funcţiona în cadrul Episcopiei Unite (1940-1941). Nicolae Breban îşi începe, în acest oraş bănăţean, studiile gimnaziale şi liceale. Este exmatriculat, datorită originii sale sociale „nesănătoase”, din penultima clasă a Liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj. Absolvă, la fără frecvenţă, Liceul „Oltea Doamna” din Oradea (1952), după ce se angajase ca funcţionar în acest oraş. Intenţionează să se înscrie la Politehnică, fiind nevoit să intre, mai întâi, ca ucenic la fostele Uzine „23 August” din Bucureşti, unde lucrează la sudură şi strungărie, calificându-se apoi în meseria de strungar fier. Se înscrie la Facultatea de Filosofie, „măsluind actele”, după cum mărturiseşte în Confesiuni violente, fiind dat însă afară după şase luni (1953). Lecturile sale din Nietzsche şi Schopenhauer îl fac, de altfel, să devină suspect pentru decanul Athanase Joja. Devine student la germană, la Facultatea de Filologie din Cluj, pe care o abandonează după un an. Are, apoi, la insistenţele tatălui său, o tentativă de a urma dreptul (1955-1956). Debut literar în revista Viaţa studenţească (nr. 5, din mai), cu schiţa Doamna din vis (1957). Este, alături de Nichita Stanescu, unul dintre vârfurile generaţiei şaizeci.

Devine membru supleant al C.C. şi îşi dă, aflându-se la Paris, în Le monde, demisia (1971, Tezele din Iulie), în semn de protest faţă de dictatura personală a lui Ceauşescu. Romanul Bunavestire este atacat cu brutalitate: „După amânări şi tracasări prelungite datorate cenzurii comuniste, la Editura Junimea din Iaşi apare Bunavestire, roman scris între anii 1972-1974. Cartea fusese refuzată, pe rând, de Editurile Cartea Românească şi Eminescu. Acest «roman excepţional», cum fusese caracterizat cu promptitudine de către Nicolae Manolescu, «scris cu vervă, sarcastic, grotesc, stilistic inepuizabil şi original», este încununat cu Premiul Uniunii Scriitorilor. După apariţie, romanul este incriminat cu vehemenţă în plenara CC al PCR din 28-29 iunie”. Un fragment din atacul brutal la adresa romanului şi a autorului, proferat în Plenara CC al PCR de către Titus Popovici, după care de îndată au urmat atacuri în cele mai importante foi culturale şi de partid la adresa aceleiaşi capodopere brebaniene, Bunavestire, este inserat în Ediţia a IV-a a romanului (Editura Paralela 45, 2002). Acelaşi roman figurează printre primele zece romane ale secolului al XX-lea într-o anchetă iniţiată de revista Observatorul cultural (nr. 45-46, 3-15 ianuarie, 2001).

Este menţinut în marginalitate socială până în 1989, fiind unul dintre cei mai atacaţi scriitori sub dictatură.

După 1989 revine din exil, propunând megaproiecte. Astfel, publică în circa douăzeci ani, trilogia romanescă Amfitrion (1994), tetralogia epică Ziua şi noaptea, tetralogia memorialistică Sensul vieţii. Din romanele publicate menţionăm: Francisca (1965, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române), În absenţa stăpânilor (1966), Animale bolnave (1968, „romanul anului” şi Premiul Uniunii Scriitorilor), Îngerul de ghips (1973), Bunavestire (1977), Don Juan (1981), Drumul la zid (1984), Pândă şi seducţie (1992), trilogia Amfitrion (1994), tetralogia Ziua şi noaptea, Singura cale (2011). Volume de eseuri: O utopie tangibilă (1994), Confesiuni violente (1994), Riscul în cultură (1996), Spiritul românesc în faţa unei dictaturi, Fr. Nietzsche. Maxime comentate, Vinovaţi fără vină, Trădarea criticii (2009), O istorie dramatică a prezentului (2010) etc. Poezie: Elegii parisiene (1992, ed. a II-a, 2006). Teatru: Teatru (Viaţa Românească). Traduceri: Rainer Maria Rilke, Elegii duineze (2006), J.W. Goethe, Elegiile romane (2009). Memorii: tetralogia Sensul vieţii.

Romanele sale au fost traduse în suedeză, franceză, rusă, engleză, bulgară etc. Publică trei romane la prestigioasa Editură Flammarion, Paris: În absenţa stăpânilor (1983),  Bunavestire (1985), Don Juan (1991).

Din ianuarie 2009, devine membru titular al Academiei Române. Este director al revistei Contemporanul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button