Contemporanul » Actualități - Comunicate » Ioan Bianu – ctitor al Bibliotecii Academiei Române

Ioan Bianu – ctitor al Bibliotecii Academiei Române

„Acolo, la Academie, un om şi‑a închis viaţa pentru a da o operă recunoscătorilor şi nerecunoscătorilor. A intrat tânăr, având tot ce poate da cultura…, a intrat lăsând în prag orice vanitate, orice preocupare de sine, ferindu‑se de intriga curentă, opunându‑se lăcomiilor înteţite, a făcut ca azi să putem lucra cu toţii, în linişte, în ordine, ca în orice ţară civilizată.”
Nicolae Iorga

La 165 de la naşterea lui Ioan Bianu, Biblioteca Academiei Române şi Academia Română au organizat, în semn de recunoştinţă, expoziţia documentară Ioan Bianu, ctitor al Bibliotecii Academiei Române, eveniment menit să omagieze memoria cărturarului transilvănean, căruia i se datorează constituirea şi organizarea după principii moderne a preţioaselor colecţii ale Bibliotecii Academiei Române. Vernisajul a avut loc în Sala „Theodor Pallady” din Calea Victoriei nr. 125. Personalitatea lui Ioan Bianu a fost omagiată de acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române şi director general al Bibliotecii. Expoziţia reuneşte documente de arhivă, corespondenţă, fotografii din colecţiile cabinetelor de Manuscrise, Carte Rară şi Stampe, Fotografie, Hărţi, având ca principal obiectiv punerea în evidenţă a activităţii vizionare desfăşurate de Ioan Bianu vreme de o jumătate de secol în fruntea Bibliotecii Academiei Române, în perioada sa de început şi apoi de creştere şi dezvoltare. Au fost expuse referate şi memorii adresate de Ioan Bianu conducerii Academiei Române, apelurile sale de donaţie, între care Apelul pentru cărţi vechi din 1898, scrisori de răspuns de la Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, Titu Maiorescu, Costache Negruzzi, fişe redactate de Bianu pentru Bibliografia cărţii româneşti vechi, un proiect cultural sincron cu activităţi similare din ţările europene.

Expoziţia a fost însoţită de un catalog de sală, disponibil şi în format electronic pe pagina web a Bibliotecii. Curator şi editor: Gabriela Dumitrescu, director adjunct al Bibliotecii Academiei Române. Vernisajul a fost urmat de un simpozion dedicat activităţii culturale şi ştiinţifice desfăşurate în domeniile filologic şi biblioteconomic de Ioan Bianu, membru titular al Academiei Române, preşedinte al Academiei între 1929‑1932, vicepreşedinte între 1932‑1935 şi secretar general între 1927‑1929. Devenit director al Bibliotecii Academiei Române în 1884, când avea doar 28 de ani, Ioan Bianu şi‑a dedicat întreaga energie şi pricepere pentru constituirea unei biblioteci naţionale de interes internaţional, cu un excepţional fond documentar, structurat şi prezentat conform principiilor ştiinţifice ale vremii. Om de carte prin vocaţie, cu o solidă formare culturală, a realizat vizite de documentare în Franţa, Italia, Germania, Rusia, Marea Britanie, pentru a identifica modele viabile. Iar la finele celor 51 de ani de activitate consecventă a lăsat moştenire culturii române o bibliotecă enciclopedică, una dintre cele mai bogate şi reprezentative biblioteci din răsăritul Europei, căutată de cercetători din întreaga lume pentru valoroasele sale colecţii. Exact cum evaluase Nicolae Iorga.

Biroul de comunicare al Academiei Române

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest