Actualități - Comunicate

Academia Română celebrează Ziua Culturii Naționale, ediția a XV‑a

Academia Română a organizat o suită de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale, ajunsă la cea de‑a XV‑a ediție, precum și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Ministerul Culturii, Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” și Biblioteca Academiei Române.

Seria de manifestări a fost deschisă cu sesiunea festivă desfășurată în Aula Academiei Române, unde au luat cuvântul acad. Ioan‑Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia‑Elena Intotero, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ministrul Culturii din Republica Moldova, prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, ministru al Educației și Cercetării. În cadrul sesiunii omagiale au susținut comunicări acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române, președintele Secției de filologie și literatură, prof. univ. Ion Marin, director de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, președinte fondator al Programului Național Cantus Mundi, prof. univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Sesiunea festivă din Aula Academiei Române s‑a încheiat cu un moment muzical oferit de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, urmat de lansarea emisiunii filatelice „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”, prezentată de Cristina Popescu, director general Romfilatelia.

Expoziția foto‑documentară „Identitate românească/ Identitate europeană”, Academia Română. Cu acest prilej, în foaierul Academiei Române a fost prezentată expoziția foto‑documentară „Identitate românească/ Identitate europeană”, realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, care celebrează o serie de personalități ale culturii române comemorate în anul 2025: Mihai Eminescu, Marin Constantin, Gheorghe Dima, Ion Barbu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Călinescu, Grigore Vieru, Titu Maiorescu, Șt. O. Iosif, Ioan Slavici și Regina Maria a României.

Expoziția „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate”, Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. În Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate”, care prezintă publicului manuscrise și ediții de colecție din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și al Muzeului Național al Literaturii Române.

„G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”. Muzeul Național al Literaturii Române a găzduit la sediul său din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, dezbatere la care au participat prof. univ. Nicolae Mecu, prof. univ. Ileana Mihăilă, cercetător științific Oana Soare și care a fost moderată de prof. univ. Lucian Chișu, directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române.

Începând cu data de 15 ianuarie 2011, cultura română beneficiază de o sărbătoare oficială, cu statut național, stabilită la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale a fost inițiată de acad. Eugen Simion, președinte al Academiei Române la acea dată, și legiferată de Parlamentul României în anul 2010. Ajunsă la a XV‑a ediție, Ziua Culturii Naționale este celebrată în toate comunitățile locuite de români, în interiorul sau în afara granițelor țării.

Academia Română. Comunicare și imagine publică

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button