Actualități - Comunicate

Academia Română · Evenimente. „Centenarul Încoronării”, sesiune festivă la Academia Română

Academia Română a organizat o sesiune festivă „Centenarul Încoronării”, eveniment care a omagiat împlinirea a o sută de ani de la fastuoasa încoronare, la Alba Iulia, a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Întregite. Manifestarea a avut loc în Aula Academiei Române.

Sesiunea a fost onorată de prezenţa acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care a adresat cuvântul de deschidere. Programul a fost alcătuit din trei prelegeri, care, prin tematica propusă, vizează crearea unei imagini cât mai complete asupra evenimentului istoric de la 15 octombrie 1922, integrat în istoria multiseculară a românilor, precum şi în conexiunile acesteia cu lumea europeană. Astfel, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a susţinut prelegerea „Monarhia dinaintea monarhiei. Consacrarea dinastică la români”, iar prof. Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, a abordat tema „Încoronarea între simbolistica regală şi spectacol”. Istoricul Narcis-Dorin Ion, director general al Muzeului Naţional Peleş, a vorbit despre „Oaspeţi de seamă ai serbărilor Încoronării”.

Acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, situează încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, ca monarhi ai tuturor românilor, în descendenţa unei vechi aspiraţii de întregire a ţării, nutrită încă de la sfârşitul veacului al XVI-lea şi zorii secolului al XVII-lea de către Mihai Viteazul: „Acest suveran al României, alături de Regina Maria, cu deplina responsabilitate a misiunii sale încredinţate de Dumnezeu şi de naţiunea română, s-a încoronat în 1922, la Alba Iulia, pe urmele lui Mihai Viteazul. Monarhia, regele şi regina deveniseră cu-adevărat, în ochii poporului român, depozitarii voinţei naţionale şi ai demnităţii naţionale”. În aceeaşi tradiţie a dorinţei de unitate situează momentul şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române: „A trecut un veac de la acea zi de 15 octombrie 1922, când Alba Iulia, capitala Unirii, devenea şi capitala Încoronării, aşadar al ultimului act care sigila marea şi efemera adunare de pământuri româneşti sub un singur sceptru. Era ziua unei ceremonii fastuoase, în care Ferdinand cel Loial şi atât de românca Maria, cu sângele ilustru, britanic şi rusesc, aclamaţi de ţăranii ardeleni ca «Împăratul» şi «Împărăteasa», cu veşmintele strălucitoare amintind de basileii Bizanţului, purtând coroana de oţel de la Plevna şi coroana de aur, deveneau cu adevărat suverani ai României Mari.”

Sesiunea festivă a fost însoţită de o expoziţie de panouri fotografice realizată de Asociaţia „România Culturală”.

Cu acest prilej participanţii au vizitat şi expoziţia „Centenarul încoronării regilor întregitori de ţară – 1922-2022”, vernisată în sala „Theodor Pallady” de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button