Contemporanul » Actualități - Comunicate - Știri » România, prezentă cu peste 600 de titluri la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (21‑25 august 2019)

România, prezentă cu peste 600 de titluri la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (21‑25 august 2019)

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), ediţia a XXVI‑a, la care România a avut statut de invitat de onoare, s‑a deschis miercuri, 21 august 2019. Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărţii şi reprezentanţa ICR Beijing, a reprezentat România la BIBF 2019, timp de cinci zile, cu aproximativ 40 de scriitori şi edituri, lansări, prezentări, lecturi, dezbateri, expoziţii, spectacole de teatru şi evenimente culturale conexe. Standul României, H01, cu o suprafaţă de 300 de mp, unde au fost expuse peste 600 de titluri, e dispus în Pavilionul W2, în zona centrală a spaţiului expoziţional. Programul participării României la BIBF 2019, stabilit prin Centrul Cărţii, a fost prezentat de Institutul Cultural Român, pe 8 august, în cadrul conferinţei de presă organizate de China National Publication Import and Export (Group) Corporation. Marţi, 20 august, a avut loc recepţia inaugurală de la Government Guest House Diaoyutai, unde au fost prezenţi vicepremierul Chinei, ministrul Culturii, ministrul Promovării, directorul Târgului Internaţional de Carte, şefi ai delegaţiilor străine participante. Din delegaţia română invitată la recepţie au făcut parte preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, şi directorul Centrului Cărţii, Andrei Novac. Printre invitaţii prezenţi în zilele Târgului de Carte de la Beijing a fost Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, şi‑a exprimat recunoştinţa că prin Institutul Cultural Român şi reprezentanţa sa la Beijing, condusă de directorul Constantin Lupeanu, China oferă ţării noastre calitatea de ţară invitată de onoare. La aniversarea de 70 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China „avem multe să ne spunem, avem mult de construit împreună pe Noul Drum al Mătăsii. Într‑adevăr, va exista, aşa cum a relevat preşedintele Chinei, Xi Jinping, „o platformă deschisă pentru cooperare, sprijin şi susţinere a unei economii mondiale deschise”. În acelaşi timp, importantă este şi structura de profunzime, arterele culturale şi spirituale, prin care această cooperare să fie hrănită”, a mai spus Mirel Taloş.

Dintre lansările de carte, au fost expuse albumul monografic Corneliu Baba, albumul Desene, dedicat operei artistului vizual Mircia Dumitrescu, Antologia prozei contemporane româneşti, selecţie făcută de traducătorul Gao Xing, Trezirea dragonului de Corneliu Zeană şi La hotarul dintre milenii: Mineritul, încotro? de Nicolae Bud.

La capitolul prezentări de carte, Istoria Românilor, scrisă de preşedintele Academiei Române, Ioan‑Aurel Pop, o carte tradusă în limba chineză anul trecut, este unul dintre evenimentele importante de la standul României, care a avut loc sâmbătă, 24 august 2019. Cartea apărută la editura Universitară Renmin, în traducerea lui Lin Ting şi Zhou Guanchao, a fost expusă în prezenţa autorului. Ioan-Aurel Pop a spus în discursul său că „două popoare prietene, aşa cum sunt poporul român şi poporul chinez, trebuie să îşi cunoască reciproc istoria”. Autorul a răspuns şi întrebărilor din partea publicului interesat de istoria ţării noastre şi de probleme curente din politica internaţională.

Totodată, au fost prezentate opere traduse în limba chineză ale profesorului Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Vizuina şi Fericirea obligatorie de Norman Manea, cărţile semnate de Dan Tomozei. În cadrul Colecţiei dedicate literaturii române, girate de Gao Xing şi lansate de Editura Flower City Publishing House, cu primele nouă titluri, a fost prezentat romanul lui Eugen Uricaru Vladia, scriitorul român devenind laureat al Premiului de Excelenţă decernat de Editura Flower City Publishing House. E prima distincţie importantă acordată unui scriitor român în China de o importantă şi extrem de prestigioasă editură.

Au fost lansate romanul în versuri Geniul inimii. Cartea iluminărilor mele, în traducerea lui Ding Chao, prefaţă de Jidi Majia, apărută la Shandong Education Press (2019) şi Orbita zeului (ediţie bilingvă), în traducerea lui Chen Xiaoying, prefaţă de Gao Xing, publicată de Editura Enciclopedică din Beijing (2019), ambele titluri scrise de Aura Christi, poet, redactor‑şef al publicaţiei Contemporanul. Despre Aura Christi şi poezia ei au vorbit Chen Xiaoying, Ding Chao, românolog, profesor în cadrul Centrului pentru Limbi şi Culturi Europene al Universităţii de Limbi Străine din Beijing, autor al lucrării Relaţii literare româno‑chineze, şi Gao Xing, românolog, traducător al clasicilor poeziei româneşti în chineză, director al publicaţiei Literatura universală din Beijing. Poeta Aura Christi, Ding Chao şi Chen Xiaoying au citit poezie în limba română şi, respectiv, chineză, din volumele prezentate.

Dezbaterile au ocupat un loc consistent în programul României: „Interferenţe culturale româno‑chineze”, „Poezia română contemporană” şi „Literatura şi memoria” sunt teme despre care au vorbit specialişti români şi chinezi.

Joi, 22 august 2019, în Pavilionul României a fost prezentatată expoziţia filatelică „România‑China, 70 de ani mai târziu”. Din 1954, când a apărut în România primul timbru dedicat Republicii Populare China, până în prezent au fost tipărite şi dedicate ambelor ţări peste 100 de emisiuni filatelice. Cele 80 de imprimate prezentate vizitatorilor includ timbre şi plicuri cu o mare varietate de teme ce acoperă domenii precum economie, industrie, cultură şi turism. Expoziţia a fost realizată în chineză.

O reuşită a participării României la BIBF o reprezintă semnarea unor acorduri de colaborare între editurile chineze şi cele româneşti, între care acordul de colaborare dintre Asociaţia Editorilor din România şi Asociaţia Editorilor din R.P. Chineză, care îşi propune încurajarea traducerilor operelor clasice şi contempoare reprezentative pentru cele două literaturi, acordul între Editura Litera şi Editura pentru Predarea şi Cercetarea Limbilor Străine şi altele.

La standul României, cu o suprafaţă de 300 mp, au fost expuse peste 600 de titluri şi au fost organizate prezentări de carte şi conferinţe, care au avut ca scop familiarizarea publicului cu literatura română contemporană şi interferenţele culturale dintre cele două popoare. Astfel au fost prezentate cărţile Trezirea dragonului, de Corneliu Zeană, şi The Banat of Timişoara, de Victor Neumann. Iar o serie de conferinţe au fost dedicate prezentării poeziei româneşti contemporane, la care au participat Aurel Maria Baros, Adrian Lesenciuc, Marius Chelariu, Adi Cristi, Cosmin Perţa, Lucian Alexiu şi Gabriel Coşoveanu, şi Literatura şi Memoria, la care au participat Florina Iliş, Varujan Vosganian şi Angelo Mitchievici.

Din programul BIBF au făcut parte şi forumuri la care au participat reprezentanţi ai României, dintre acestea amintim FLRTP (Foreign Language Teaching and Research Publishing) şi 2019 World Printing and Publishing Culture Symposium.

România, în calitatea sa de ţară invitată de onoare, a organizat şi o serie de evenimente conexe, pentru a oferi o imagine asupra diversităţii culturale a ţării noastre.

În prezenţa unui public foarte numeros, a fost vernisată, sâmbătă, expoziţia itinerantă „Corneliu Baba” la The Art Museum of the Chinese Oil Painting Academy din Beijing, realizată de ICR, prin reprezentanţa de la Beijing, în parteneriat cu Fundaţia Centrul Cultural ArtSociety din România. Au fost prezentate 60 de lucrări semnate de Corneliu Baba din 17 muzee naţionale din România, din colecţiile private din ţară şi străinătate, precum şi tablouri din colecţia BCR. De asemenea, cu ocazia vernisajului expoziţiei Corneliu Baba, a avut loc şi un recital susţinut de Trio Zamfirescu & Adrian Nour.

România a participat la BIBF pentru al cincilea an consecutiv, prima prezenţă fiind în 2015, an în care a fost inaugurată şi reprezentanţa ICR Beijing. (ICR)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now