Noutăți editorialeNoutăți

În obiectiv: Eminescu pentru China – Aura Christi, Constantin Lupeanu – realizator: Cristian Măgura – Speranța TV

Institutul Cultural Român – ICR la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF) 2017 

În Obiectiv – Eminescu pentru China
Invitați: Aura Christi, Constantin Lupeanu
Realizator: Cristian Măgura
Speranța TV, 04 octombrie 2017

În Obiectiv – 04 10 2017

Puteți viziona aici sau accesând pagina web Speranța TV (Click aici)

Aura Christi – scriitor, poet, romancier, redactor șef la revista Contemporanul (CV)

Constantin Lupeanu – scriitor, traducător, sinolog și diplomat din România, director filiala Institutului Cultural Român Beijing, China (ICR Beijing) (CV)

Clubul Ideea Europeană: România – China
Eveniment ■ ICR
România la Târgul Internațional de Carte de la Beijing 2017

Relativ recent a avut loc cea de-a 24-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing (BIBF), eveniment la care România a fost prezentă pentru a treia oară consecutiv cu un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Institutul Cultural Român de la Beijing. România a participat pentru prima dată cu un stand de țară la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (BIBF) în anul 2015, cu ocazia inaugurării Institutului Cultural Român din capitala Chinei, anul următor numărându-se printre invitaţii de onoare ai târgului, alături de celelalte țări central și est-europene.

Cu o tradiţie de peste 30 de ani, Târgul Internațional de Carte de la Beijing reuneşte timp de cinci zile vizitatori, editori, agenţi literari, distribuitori de carte, scriitori şi traducători, fiind dedicat atât publicului larg, cât şi profesioniştilor din industria cărții. La ediţia din acest an au participat 2407 expozanți din 86 de țări care au prezentat celor 300.000 de vizitatori o ofertă de carte substanțială, diversificată.

La standul României au fost expuse ultimele apariţii editoriale româneşti în limba chineză, cărţi şi albume publicate prin programele de finanțare ale ICR, TPS-Translation and Publication Support Programme şi PUBLISHING ROMANIA, precum şi noi apariții editoriale puse la dispoziție de  Editura Institutului Cultural Român alături de editurile Polirom, RAO, Humanitas Fiction, Paralela 45, Cartea Românească, Nemira, Curtea Veche, Niculescu, Paidea, Casa Radio, Grupul Editorial Art, Ideea Europeană.

Programul acestei ediții, dedicat într-o bună masură dialogului dintre profesioniștii români ai cărții și cei chinezi, a cuprins numeroase discuții și intâlniri între editori, lansări de carte, literatura română fiind prezentă în acest an pe scenele târgului prin intermediul celor mai recente apariții editoriale traduse în limba chineză: volume de poezii semnate de Mihai Eminescu (Foreign Language Teaching & Research Press), Marin Sorescu și Nichita Stănescu (Editura pentru literatură Shanghai), Aforisme de Valeriu Butulescu (ediție Engleză-Chineză, China Publishing Group și Editura Zhongyi), Basmele românilor de Mite Kremnitz (Grupul editorial Guangxi Normal University Press) și The next seven years de Marius Cristinel Stoicescu și Valentin Cristian Stoicescu (Renmin University Press). Lista evenimentelor mai include premiera în China a piesei de teatru Infinitul Brancuși de Valeriu Butulescu, pusă în scenă în prezența autorului de actorii Teatrul „Ion D. Sârbu” din Petroșani, precum și un eveniment dedicat Zilei Limbii Române unde scriitorilor și editorilor români li s-au alăturat traducători, editori și oameni de cultură chinezi care, de-a lungul timpului, au asigurat prezența culturii române în spatiul asiatic.

Protagoniștii programului României la Târgului Internațional de Carte de la Beijing: Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction, Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române şi director al Editurii ISPRI, Ovidiu Enculescu, director al Grupului Editorial RAO, Andrei Niculescu, director al Editurii Niculescu, Virgil Oniţă, președintele Asociației „Libris Cultural” şi director al Editurii Libris Editorial, Andrei Potlog, director al Editurii Ideea Europeană, Su Yan, traducător, scriitorii Marius Cristinel Stoicescu și Valeriu Butulescu, precum și actorii Teatrul „Ion D. Sârbu” din Petroșani.

A treia ediție a evenimentului „Cinstirea Zilei Limbii Române” a avut loc în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Beijing, la Noul Centru Expozițional. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe oferită de către organizatorii Târgului, fiind moderat de către Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing. Din partea României au luat cuvântul Béla Dan Krizbai, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Dan Dungaciu, scriitor, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, poetele Denisa Comănescu și Aura Christi, care a venit la Beijing după ce a participat la un alt Salon Internațional de Carte și copyrighturi, desfășurat în capitala regiunii Shandong, Jinan, sub auspiciile Universității din Shandong.

Din partea Chinei, au susținut prelegeri domnul prof. Ding Chao, directorul Centrului de Cercetare pentru Europa Centrală și de Est, profesor de limba română, fin cunoscător al limbii noastre, domnul Gao Xing, redactor șef al revistei Literatura lumii și traducător de limba română și domnul Wang  Chuan, profesor univ., pictor și scriitor. La eveniment au participat reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, reprezentanți ai mass-media, profesori și studenți chinezi și români, românologi, rezidenți români în Beijing, public larg. Promovarea limbii române în China se face prin organizarea de acțiuni în colaborare cu Universitatea de Limbi Străine din Beijing și cu Universitatea de Studii Străine din Beijing.

„Ziua Limbii Române”  este stabilită prin Legea nr. 53/2013  și se sărbătorește în fiecare an, în data de 31 august. Potrivit acestei legi, autoritățile centrale și locale, inclusiv reprezentațele în străinătate marchează acest moment prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, având caracter evocator sau științific. Pe lângă marcarea unui eveniment cultural important, acțiunea încurajează colaborarea dintre scriitorii români și chinezi consacrați, promovând în același timp limba și literatura română contemporane. (ICR. Biroul de presă)

Grupaj realizat de Andrei Potlog

 

 Galerie Foto:

 

Citiți în nr. 10/2017 al revistei Contemporanul un grupaj despre România – China:
Clubul Ideea Europeană: România – China
■Eveniment ■ ICR
România la Târgul Internațional de Carte de la Beijing 2017
Ziua Limbii Române la Beijing
Dan Dungaciu. Limba românã, România și China
Mihaela Helmis în dialog cu Constantin Lupeanu
România-China sau o lecție de iubire
Marina Almășan în dialog cu scriitorul Xiao Yunru
Drumul Mătăsii… și al vieții
Aura Christi. Pekin și o lecție de iubire

Revista Contemporanul nr. 10 Octombrie 2017 apare cu suplimentul:
Idealul Valah de Horia Vincențiu Pătrașcu

Vezi cărțile apărute în Colecția Civilizația și cultura chineză

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button