Modele

Acţiune a Bisericii Ortodoxe în apărarea memoriei lui Mircea Vulcănescu şi Radu Gyr

În preajma Centenarului Marii Uniri (1918-⁠⁠2018)
Mari scriitori români – criminali de război?!

Etica memoriei

Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii.

Acţiune a Bisericii Ortodoxe în apărarea memoriei lui Mircea Vulcănescu şi Radu Gyr

După ce Patriarhia Română a îndemnat credincioşii prin intermediul ActiveNews să-⁠l cinstească şi pe mai departe pe mărturisitorul Mircea Vulcănescu, iar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a susţinut o emisiune la Trinitas TV despre personalitatea marelui gânditor prigonit din nou ca în anii ’50, o nouă iniţiativa bisericească pune în discuţie operaţiunea Institutului Elie Wiesel de a-⁠l elimina din spaţiul public pe martirul de la Aiud, cât şi pe poetul temniţelor bolşevice, Radu Gyr.

În cadrul conferinţei „Damnatio memoriae sau legitimarea prin reabilitare”, care a avut loc duminică, la Constanţa, la Biserica Sfânta Maria, s-⁠a apărat memoria a doi intelectuali de frunte ai României, Mircea Vulcănescu şi Radu Gyr, transmite Adevărul de Constanţa. Institutul „Elie Wiesel” vrea să schimbe numele unui liceu şi al unor străzi care poartă aceste nume şi să demoleze mai multe statui ale lor, ca la venirea comuniştilor pe tancurile sovietice. Preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului este Alexandru Florian, al cărui tată, Radu Florian, a predat la catedra de marxism-ştiinţific de la Universitatea din Bucureşti, mai scrie Adevărul.

Paul Andreescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, filiala Constanţa, consideră că se fac nedreptăţi, atâta vreme cât nume mari ale intelectualităţii române, cum ar fi Mircea Vulcănescu, sau Radu Gyr, ar putea fi şterse din memoria colectivă, la cererea Institutului „Elie Wiesel”, afirmă sursa citată. Paul Andreescu este de părere că adevărurile trebuie spuse aşa cum sunt pentru că altfel îndepărtăm timpul de vindecare. În România, au existat foarte mulţi membri ai Partidului Comunist Român. Ce măsură ar putea fi luată împotriva lor? „Nu am vrut să-⁠mi ceară nimeni iertare, nu am cerut răzbunare, am sperat în legile acestei ţări”, a spus mâhnit cel care a cunoscut închisorile comuniste la vârsta de 17 ani pentru că a împrăştiat manifeste împotriva regimului.

Condamnaţi la moarte a doua oară

Despre modul în care Institutul „Elie Wiesel” vrea să şteargă din memoria poporului român numele a două mari personalităţi a vorbit şi lect. univ. dr. Carmen Ciornea, care a calificat intenţia ca fiind o „imixtiune în zona sacrosantă a neamului românesc”, interzicând poporului român să aibă ca simbol un om care a fost condamnat în închisoare pentru că a scris o poezie, aici referindu-⁠se la Radu Gyr şi poezia lui „Ridică-⁠te, Gheorghe, ridică-⁠te, Ioane”, considerată de autorităţi drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Ulterior, pedeapsa i-⁠a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică.

Protosinghel Maxim Vlad a afirmat că Biserica ar trebui să vadă cine a dus până la sfârşit lupta martirică. În închisorile comuniste au sfârşit foarte mulţi preoţi ortodocşi. Istoricul Adrian Nicolae Petcu, cercetător CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), a declarat că în urma consultării dosarelor deţinute de instituţie a descoperit nu mai puţin de 42 de preoţi dobrogeni în închisorile comuniste. Tot despre preoţii dobrogeni martiri a vorbit şi Ionuţ Druche, de la Arhiepiscopia Tomisului, scrie corespondentul local Mariana Iancu.

Conferinţa „Damnatio memoriae sau legitimarea prin reabilitare” a fost organizată de Departamentul Cultural-⁠Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului, transmite şi Ziua de Constanţa. Invitaţi speciali au fost preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Constanţa, Paul Andreescu, Lect. Univ. Dr. Carmen Ciornea, Protos. Maxim Vlad, istoricul Adrian Nicolae Petcu, Ionuţ Druche şi părintele George Constantin Codreanu, parohul bisericii „Sf. Maria”, informează Radio Dobrogea – postul de radio al Arhiepiscopiei. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre şi Mare în timpul comunismului”, al Arhiepiscopiei Tomisului.

www.activenews.ro

Total 3 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button