Clubul Ideea Europeană

Ionel-⁠Valentin Vlad: Scrisoare deschisă Domnului Gabriel Liiceanu, Directorul Editurii Humanitas

Ionel-⁠Valentin Vlad
Scrisoare deschisă Domnului Gabriel Liiceanu, Directorul Editurii Humanitas

Răspuns la scrisoarea deschisă pe care
mi-⁠aţi adresat-⁠o în data de 1 iunie 2015

Din scrisoarea dumneavoastră rezultă că aţi aflat despre o presupusă ameninţare ce v-⁠ar fi fost adresată de Acad. Nicolae Breban în cadrul unei şedinţe a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române. Din această scrisoare deschisă am aflat prima dată situaţia pe care o relataţi. În acest context, doresc să ionel-valentin-vlad-foto-1fac cunoscut că în Academia Română au loc două tipuri de întâlniri, unele cu caracter public, cum sunt Adunarea generală dedicată Zilei Academiei (Ziua Porţilor Deschise), Adunarea generală dedicată acordării Premiilor Academiei Române, sesiuni ştiinţifice, congrese, simpozioane, conferinţe naţionale şi internaţionale şi altele cu caracter intern, cum sunt şedinţele de lucru ale secţiilor, cazul din situaţia relatată în scrisoare. Preşedintele Academiei Române nu ascultă, nu supraveghează şi nu cenzurează şedinţele interne ale secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care reflectă opiniile specialiştilor din domeniu. În urma semnalării dumneavoastră, am discutat cu Preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, Acad. Eugen Simion, care a exprimat deja public un punct de vedere în data de 1 iunie 2015 şi care a negat existenţa vreunei ameninţări la adresa dumneavoastră din partea Acad. Nicolae Breban. Academia Română nu dispune de probe care să susţină afirmaţia dumneavoastră conform căreia domnul Acad. Nicolae Breban v-⁠ar fi ameninţat în mod real şi cred din toată inima că, oricât de tumultuos ar fi temperamentul domniei sale, nu ar putea să dorească moartea cuiva, fie că este vorba despre o personalitate a culturii române sau despre oricare alt cetăţean. În calitate de Preşedinte al Academiei Române, regret că astfel de interpretări au fost posibile, dar şi că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română într-⁠o dezbatere publică pornind de la un incident aflat sub semnul prezumţiei, care ne poate aduce prejudicii, pe fondul unei informări precare şi viciate a cetăţenilor, într-⁠un spaţiu public prea adesea tensionat şi conflictual. Îmi exprim, de asemenea, îngrijorarea faţă de scindarea mediului intelectual românesc şi de radicalizarea atitudinilor, însoţite în ultima vreme de un limbaj agresiv, impropriu elitei culturale şi ştiinţifice. Am încrederea că discipolul lui Constantin Noica şi directorul prestigioasei Edituri Humanitas are capacitatea de a oferi societăţii româneşti modelul solidarităţii, generozităţii şi înţelepciunii, „cuvânt împreună despre rostirea şi despre fiinţa românească”. În ceea ce priveşte Academia Română, a fost şi rămâne, conform menirii sale, cel mai înalt for de spiritualitate al României, chiar şi în condiţiile traversării, asemenea întregii societăţi româneşti, a unor vremuri bune şi vremuri tulburi, regimuri democratice sau dictatoriale, perioade faste sau mai puţin faste. Cu gândurile şi sentimentele cele mai bune pentru poporul român, din care şi eu şi dumneavoastră facem parte.

Acad. Ionel-⁠Valentin Vlad
Preşedintele Academiei Române
3 iunie 2015

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button